Fotoğraf: AA / Samir Yordamovic

Bosna Hersekli bir grup kurban yakını, aralarında soykırımın da bulunduğu 11 ayrı suçtan yargılanan Bosnalı Sırpların eski siyasi lideri Radovan Karadzic hakkındaki kararın açıklanacağı duruşmayı takip etmek üzere Hollanda'nın Lahey kentine hareket etti.

Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde (ICTY) 2009 yılından itibaren süren Karadzic davasında karar, 24 Mart'ta açıklanacak.

Aralarında toplama kampı mağdurları, kayıp yakınları ve savaşta çocuklarını kaybeden ailelerin de bulunduğu grup, başkent Saraybosna'dan Lahey'e gitti.

Srebrenitsa ve Jepa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subasic, Karadzic hakkındaki kararın açıklanacak olmasının önemine işaret ederek, "Biz anneler 20 yıldır bugünü bekliyoruz. En büyük adaletsizlik, adaletin sağlanmasını beklemek. Verilecek karar acımızı dindirmeyecek ama az da olsa mutlu olacağız" dedi.

Kararın, savaşta hayatlarını kaybeden çocuklarını geri getirmeyeceğini söyleyen Subasic, "Yine de bu karar gelecek nesillerin bir arada yaşamasına yardımcı olabilir. İstesek de istemesek de Bosna Hersek bizim ortak vatanımız" diye konuştu.

"Kotor Varos, Vlasenica, Vişegrad, Foça ve Prijedor'da da soykırım suçu işlendi"

Subasic, Karadzic hakkındaki kararın müebbet olması temennisinde bulunarak, "Maalesef sadece Srebrenitsa'da yapılanlar nedeniyle soykırımdan hüküm giyecek. Oysa Kotor Varos, Vlasenica, Vişegrad, Foça ve Prijedor'da da soykırım suçu işlendi." şeklinde konuştu.

AA