Halil Uygun / Brüksel

Belçika’da Flaman bölgesinde Müslümanlar, yeni yıla helal kesim yasağı uygulaması ile girmişti. Eylül’de ise Valon bölgesinde helal kesim yasağı uygulamasını giriliyor.

Hayvanların şoklanmadan kesilmesini yasaklayan karar, 1 Ocak’ta Flaman bölgesinde ve 1 Eylül tarihinden itibaren küçükbaş hayvanlar için uygulamaya konuldu.

Poelaertplein alanındaki Hukuk Mahkemesi önündeki ağırlıklı olarak Faslı ve Türk Müslümanların katılımıyla gerçekleşen ‘Helal et parçamızdan elinizi çekin’ sloganı eşliğinde 250 kişinin katılımıyla protesto gerçekleşti.

Hiçbir Türk kökenli milletvekilinin katılmadığı ‘Helal et parçamızdan elinizi çekin’ protesto eylemine Brüksel Bölge Hükümeti Milletvekili Ahmed El Khannouss da katılarak destek verdi.

Milletvekili El Khannouss, iyi uygulanmış helal kesiminde, hayvanlar şoklu kesiminden daha az açı çekiyor” dedi.

El Khannouss, "Hayvanların helal kesiminde dini vecibelerin yerine getirildiği zaman, şoklu kesiminden daha az açı çektiğini gösteren raporlar var.

Müslüman toplumu ve Yahudi toplumu içinde kurban hayvanı kesecek kasapların yetiştirilmesi yönünde talep var.

Helal kesimini yetkili mercilerin kontrol etmesine karşı değiliz” dedi. Protestocular arasında Türk bayraklarının varlığı da dikkat çekti.

Geçen yıl tartışmalar yoğunlaşmıştı
Belçika'da İslami usullere göre hayvan kesimine ilişkin tartışmalar geçen sene yoğunlaşmış, ilk olarak Valon Parlamentosu helal kesimin yasaklanmasını öngören tasarıyı kabul etmişti.

Walon Parlamentosu'nun ardından Flaman Parlamentosu da helal kesimi yasaklamıştı. Belçikalı Müslüman ve Yahudi kuruluşlar, helal kesimi yasaklayan karara karşı verdikleri hukuki mücadelede başarısız oldu.

Yasağı Anayasa Mahkemesi’ne Yasağı ilk taşıyan Belçika İslam Koordinasyon Kurulu ve Belçika Yahudi Toplumu Örgütü, karara karşı olumlu bir netice elde edemedi.

İslamiyet, Belçika'da 1974'ten beri resmen tanınıyor
Belçika'nın İslam dinini 1974'te resmen tanımasına rağmen ülkedeki Müslüman nüfus, birçok sorunla karşı karşıya kalıyor.

Belçika Adalet Bakanlığın muhatabı olan Yüksek İslam Şurası içinde yaşanan anlaşmazlıklar sebebiyle eğitimde ve kamuda başörtüsü yasağı çözüme kavuşamadığı gibi helal kesim de yasaklandı.

Bu sebeple Yüksek İslam Şurasının ne kadar başarılı olduğu Müslüman azınlık arasında tartışma konusu oldu.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

© SONHABER.EU
Haberlerimizi izin almadan kullanmayınız!