BBC'nin haberine göre, Hükümetin desteğiyle hazırlanan imam eğitimi programı Şubat ayından itibaren, Leuven Katolik Üniversitesi'nde (KU Leuven) başlayacak.

Brüksel'de 2016 yılında meydana gelen terör saldırıları sonrası ortaya atılan, imamların Belçika'da devlet kontrolünde yetiştirilmesi önerisi, geçen ay Türkiye tarafından 40 yeni inam gönderileceği haberleri ile yeniden tartışılmaya başlandı.

Siyasi partilerin birçoğu Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, yeni bütçe kapsamında Belçika'ya 40 din görevlisi daha gönderileceği haberlerini "kabul edilemez" olarak değerlendirdi.

Türkiye'nin Brüksel Büyükelçiliği, somut bir karar bulunmadığı gerekçesiyle bu haberleri yalanladı.

Ancak Belçika hükümeti, başta Türk imamlar olmak üzere, yurt dışından halen din görevlilerinin, toplumu olumsuz etkilediği görüşünde.

Belçika Devlet Güvenliği Kurumu'nun raporunda Diyanet'e bağlı imamların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti karşıtlarını, "devlet düşmanı" olarak göstererek, Belçika'daki Türk toplumu içinde kutuplaşma yarattığı belirtildi.

Bu amaçla, federal hükümetin öncülüğünde İslami Çalışmalar Akademisi (AFOR) ve KU Leuven arasında bir işbirliği protokolü imzalandı. Adalet Bakanı Geens, Belçika'daki Müslüman örgütleri ile yakın işbirliği içinde olduklarını söyledi.

İlk aşamada 30 öğrencinin alınacağı eğitim programında, hukuk, siyaset bilimi, din sosyolojisi, İslam felsefesi ve ahlakı, Orta Doğu ve Kuzey Afrika tarihi gibi dersler yer alacak.

İki yıllık bu sürecin ardından 4 yıllık Kuran eğitimi başlayacak. Dersler Flamanca ve Arapça olarak okutulacak.

Medya, Türkiye ve Fas'ın imam eğitimine katkı sağlamasının, Adalet Bakanı Geens'in, "herhangi bir yabancı etkiyi azaltmak için imamların Belçika'da eğitileceği" açıklaması ile çeliştiği görüşünde.

Belçika'daki Müslüman toplumunun büyük bölümünün ise, imamların bu ülkede eğitilecek olmasına olumlu baktığı belirtiliyor.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Haberlerimizi izin almadan kullanmayınız!