Belçika’nın Flaman Bölgesi Entegrasyon Bakanı Liesbeth Homans (N-VA), Ana vatanlarında evi olan mültecilerin sosyal konutlarda ev bulma haklarının olmadığını” söyledi.

De Morgen gazetesinde çıkan bir haberde Yeni Flaman İttifakı (N-VA) partisinden Entegrasyon Bakanı Liesbeth Homans’ın ana vatanlarında bir evi olan sığınmacıların, sosyal konutlarda bir ev bulma haklarının olmadığını, bunun anayasada da belirtildiğini dile getirdiği belirtildi.

Homans, yasada belirtildiği şekilde anavatanında geliri olmayan ve bir eve sahip olmayan herkesin sosyal konut hakkından yararlanabileceğini, bu kuralın sadece sığınmacılar için değil herkes için geçerli olduğunu vurguladı.

Bu söylem sonrasında sözlerine açıklık getirmek için bir açıklama daha yapan Bakan Homans bu seferde sığınmacıları özel konut sektörüne gitmeye yönlendirdi.

“Bir mülkiyeti olup olmadığı başvuru yapan kişiye ait bir şey. Eğer bir kişinin mevcut malı üzerinde bir mülkiyeti kalmadıysa yine de başvuru yapabilir. “ diyen Homans, daha önce savaş bölgelerinden gelenlere de bu kuralın uygulanmadığını belirtirken, “Tanınan mültecilerin yaşamlarını idame ettirmek için çalışma izni aldıklarını unutmamak gerekir. Bu nedenle de özel konut piyasasına yönelebilirler ” dedi.

Bakanın bu sözlerine ilk tepki Flaman Sosyal Konut Başkanı Vera Van der Borght’dan geldi. Van der Borght “kendi ülkesinde evi olan bir kişinin sosyal konutlarda konut sahibi olamaması yasalarla belirtilmiştir, doğru. Ancak ‘kendi evi’ nasıl tanımlanacak? Bu çok kompleks bir sorundur” dedi.

Flaman Sosyalist Partisi'nden (SP.A) Monica De Coninck ise Bakanın sözlerini “sanrısal” olarak nitelendirdi ve şunları dile getirdi: “Bir savaş bölgesinde kendi, evine sahip olmanın değeri nedir ki? Homans bu evlerin kiraya verileceğini veya tatil evi olarak kullanılacağını mı sanıyor?