Brüksel Büyükelçiliğimiz ise yalan haberlere tepki gösterdi.

Belçika basını Türkiye aleyhine yanlı ve yalan bir habere imza attı. Gazete “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan gelecek yıl ülkemize 40 yeni imam gönderecek” başlığıyla iftiraya dayılı bir habere imza attı. 

Haberde ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığı hedef gösterilerek, “Devlet Güvenliğine göre Diyanet, Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti muhaliflerini ‘devlet düşmanı’ olarak göstererek Türk toplumu içinde kutuplaşmaya sağlıyor” ifadelerine yer verdi. 

Türkiye Cumhuriyeti Brüksel Büyükelçiliği tarafından yalanlanırken, Flaman Bölge Hükümeti bir açıklama yaparak, yurt dışından gelecek imamların önüne kesmek için şubat ayında imam eğitimine başlanacağını duyurdu. 

Açıklamaya göre; şubat ayında KU Leuven, Belçika İslam Temsil Kurumu (Executif) ile istişare ederek Belçika’da imam eğitimine başlayan ilk üniversite olacak. Flaman Bölge Hükümeti Camileri Tanıma ve Entegreden Sorumlu Bakanı Bart Somers de açıklamasında “Ülkemizde yabancı imamların aktif olması istemiyoruz ve bunu sürdürülemez olarak nitelendiriyoruz. Belçika’da kapsamlı ve desteklenen imam eğitimi şart” dedi. 

Federal Hükümeti Adalet Bakanı Koen Geens de imam eğitimi derslerinin 2016 tarihinde Brüksel ve çevresinde saldırılardan sonra meclis soruşturması komitesinin önerilerinden biri olduğunu hatırlattı.

ELÇİLİK YALANLADI

T.C. Brüksel Büyükelçiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada ise, Belçika basınında çıkan ve Belçika’ya önümüzdeki yıl içinde 40 yeni imam gönderilecek şeklinde haberin yalan ve yanlışlarla dolu olduğu ifade edildi. 

Açıklamada, “Öncelikle konunun Türkiye'de Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayınladığı rutin bir sınav duyurusu üzerinden yapılan ve tamamen yanlış yorumlara dayalı bir iddia olduğunun altını çizmek isteriz. Zira bahse konu duyuru Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından periyodik olarak yapılan bir sınava ilişkin olup, bu sınavda başarılı olanlar, çeşitli ülkelerde bulunan cami dernekleri ve sivil toplum kuruluşlarından gelen taleplere bağlı olarak bu ülkelere gönderilebilecek potansiyel İmamların belirlenmesinden ibarettir. Bir başka deyişle, haberde yer aldığı şekli ile Türkiye Cumhuriyeti'nin Belçika'ya önümüzdeki yıl içinde 40 yeni İmam göndermesi yönünde somut bir planlama söz konusu değildir. Türkiye'den Belçika'ya gönderilecek olan İmamların atamaları, bu ülkedeki camilerden gelen talepler doğrultusunda, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Belçika İslam Temsil Kurumu (Executif) ile yaptığı eşgüdüm ve ilgili Belçika makamlarından alınan çalışma/oturma izinleri çerçevesinde gerçekleştirilmektedir. Özetle gerek söz konusu atama süreçleri gerek İmamlarımızın Belçika'daki çalışmaları Belçika makamlarının bilgi ve onayı tahtında gerçekleşmekte olup, bunun dışında Belçika'ya veya başka bir ülkeye Türkiye'den resmi olarak İmam görevlendirilmesi söz konusu değildir. Öte yandan, Türkiye'den Belçika'ya atanan İmamlar, günümüzün öne çıkan tehlikelerinden biri olan radikalleşmeye karşı önemli bir işlev görmekte olup, anılan İmamlarımızın görev yaptığı camilerden bugüne kadar aşırıcı gruplara katılan tek bir kişinin dahi çıkmamış olması bunun çarpıcı bir kanıtıdır. Sonuç itibarıyla, konuya ilişkin olarak bugünkü basında çıkan haberlerin gerçekleri yansıtmadığını bir kez daha ifade ede, kamuoyuna saygıyla duyuyoruz” sözlerine yer verildi.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Haberlerimizi izin almadan kullanmayınız!
Haber: Halil Uygun

©SONHABER.EU