Makedonya Devlet Bakanı Nezdet Mustafa’nın Başkanlığı’nı yaptığı Balkan Romanları Birliği (BAROM) heyeti, YTB’nin Balkan Romanlarına yönelik yaptığı faaliyetlerden dolayı teşekkür ziyareti gerçekleştirdi. Bakan Nezdet Mustafa Başkanlığı’nda YTB’ye gelen heyet, YTB Başkanı Doç. Dr. Kudret Bülbül ile bir araya geldi.

5 farklı Balkan ülkesinden siyasetçilerin yer aldığı ve Makedonya Devlet Bakanı Nezdet Mustafa Başkanlığı’nda ki BAROM heyeti YTB Başkanı Kudret Bülbül ile YTB merkezinde bir araya geldi. Ziyarette konuşan Makedonya Devlet Bakanı ve BAROM Başkanı Nezdet Mustafa ise Türkiye’nin Romanlara yönelik yaptığı faaliyetlerin kendilerinin Türkiye tarafından unutulmadığının göstergesi olduğunu belirtti. Ziyarete Balkanlarda bulunan en başarılı Romanlar ile geldiğini söyleyen Mustafa, “Biz bu kişilerle yapacağımız aktivitelerle yaşadığımız toplumlara iyi ve yararlı bir vatandaş olabilmenin gayreti içerisindeyiz. Herkese yapacağımız katkıları göstermek istiyoruz” diye konuştu.

Türkiye’yi örnek gösteriyoruz
Türkiye’den en üst düzeyde destek aldıklarını söyleyen Mustafa Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a desteklerinden dolayı teşekkür etti. Mustafa, “Şimdiye kadar gittiğimiz Balkan ülkelerinde açıkça Türkiye Cumhurbaşkanı ve Başbakanının desteği ile bu aktiviteleri yaptığımızı söylüyoruz. Verdikleri destekler için minnettarız ve çok teşekkür ediyoruz. Bütün balkan ülkelerine gittiğimiz zaman Türkiye’yi örnek ülke olarak veriyoruz. Roman vatandaşlara nasıl şanslar verildiğini ve Roman entegrasyonunun nasıl olması gerektiği yönünde Türkiye’nin katkı sağladığı bu çalışmaları örnek olarak gösteriyoruz” ifadelerine yer verdi. Bugüne kadar YTB’den aldıkları desteklerin kendileri için hayati önem taşıdığını belirten Mustafa, BAROM olarak daha fazla başarı gösterebilmeleri için YTB’nin maddi ve manevi desteğine ihtiyaçları olduğunun altını çizdi.

Dışlanmış bireylerin kimseye katkısı olmaz
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren YTB Başkanı Kudret Bülbül, YTB olarak Balkan Romanları ile birçok çalışmada birlikte olduklarını söyleyerek, “Biz tabi ki Balkan Romanları’nın kendilerine ve ülkelerine katkı sağlayacak çalışmalar yapmasından büyük bir mutluluk duyuyoruz” diye konuştu. Balkanlar içerisinde Romanların önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çeken Bülbül, Balkanlar için Romanların birer zenginlik ve farklılık olduğunun altını çizdi. Avrupa’da Türklere ve Müslümanlara yönelik gittikçe artan ırkçılık olduğuna değinen Bülbül, “Dışlanmış bir birey ne ailesine ne kendisine ne de ülkesine katkı verebilir” diyerek dışlamanın doğuracağı olumsuz sonuçlara vurgu yaptı.

250 bin göçmen Avrupa’nın sorunu oldu
Türklerin Horasan’dan başlayan yolculuğu ile hoşgörülü, çoğulcu, farklılıklarla birlikte yaşama geleneğine sahip olma gibi özelliklere sahip olduğunu bildiren Başkan Kudret Bülbül, Türkiye’nin Suriye’den gelen göçmenlere nasıl yaklaştığını anlattı. Türkiye’nin 2 buçuk milyon göçmeni bünyesinde barındırırken Avrupa’nın tamamındaki 250 bin göçmenin büyük sorun haline getirildiğini belirtti.

Kendimiz için istediğimizi Romanlar için de istiyoruz
“Bizim tarihimiz bize farklı toplumların farklı kimliklerin o toplumlar için birer zenginlik olduğunu gösteriyor” diyen Başkan Kudret Bülbül, Türkiye’nin Türkiye’de yaşayan vatandaşları için istediğini Avrupa’daki Türkler için, Balkan toplumları ve Romanlar için de istediğini kaydetti. Bülbül, YTB olarak BAROM ile pek çok ortak çalışmaya imza attıklarını, bundan sonra da aynı yönde çalışmalar yürütmeye kararlı olduğunu ifade etti.