Amsterdam - Paris hattındaki Thallys trenine yapılan silahlı saldırı sonrası, yaşanan gerginlikte nasıl bir çare üretilmesi gerektiğini tartışan AB bakanları Paris’te bir araya geldi.

Avrupa Birliği İçişleri ve Ulaştırma Bakanları, teröre karşı alınacak önlemleri konuşmak üzere Fransa'nın başkenti Paris 'te bir araya geldi. Toplantıda, tren biletlerinde yolcunun isminin yer alması mecburiyetinden istihbarat paylaşımının artırılmasına kadar bir dizi önlemlerin devreye sokulması kararlaştırıldı.

Bakanlar toplantısında, uluslararası tren biletlerinde yolcuların isminin yazılması, tren garlarındaki devriyelerin artırılması, yolcuların ve bagajların kontrolünün sıklaştırılması, ateşli silahla yolculuğun önlenmesi noktasında AB yasalarının güçlendirilmesi ve ülkeler arasında istihbarat paylaşımının artırılması ile ilgili yeni kararlar alındı.

Toplantı sonrası bir açıklama yapan Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, "Değerlerimizi hedef alan terör tehlikesiyle karşı kaşıyayız" dedi ve Avrupa’nın terörün her türlüsüyle mücadele etmeye kararlı olduğunu vurguladı.Cazeneuve Schengen üyelerine de çağrıda bulunarak, cihatçı olduğundan şüphelenilen kişilerin isimlerinin Schengen Bilgi Sistemi’ne girilmesini istedi.

Fransız bakan Cazeneuve, toplantıya katılan ülkelerle hedef olabilecek güzergahlarda aynı anda ve koordineli kontrol işlemleri uygulamanın gerekliliği noktasında da mutabık kaldıklarını aktardı.

Milyonlarca insanın her gün trenle seyahat ettiğini hatırlatan Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ise trenlerde tüm bagajların kontrolü gibi bir duruma imkânları olmadığını ayrıca böyle bir durumu da istemediklerini söyledi.

Bu duruma aşırı tepki gösterilmemesi gerektiğini dile getiren AB Ulaştırma Komiseri Violeta Bulc da trenlerin herkese açık ve ulaşılması kolay olarak kalmaya devam etmesi gerektiğini vurguladı. Güvenlik önlemlerinin tehditle orantılı olması gerektiğini savundu.

Paris’te alınan kararların 11 Eylül ’de toplanacak AB ulaşım güvenliği konusunda uzman grup tarafından değerlendirilecek. Ayrıca bu toplantıda ek önlemlerin alınması talebinin de ele alınacağı belirtilmekte.