Mahkeme bu nedenle AB vatandaşlarının kişisel verilerinin ABD’ye aktarılmasına izin veren ve 2016 yılında yürürlüğe giren “Gizlilik Kalkanı Anlaşmasını" iptal etti.

Lüksemburg'daki mahkeme, eski Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) çalışanı Edward Snowden örneğine atıfta bulunarak, ABD istihbarat servislerinin büyük ölçekte kişisel veri topladığına işaret etti.

ABD'deki gizlilik korumasının düzensiz olduğunu vurgulayan Avrupa Adalet Divanı, şirketlerin Avrupa'dan ABD'ye gönderdiği kişisel verilerin AB'dekinden daha az korunduğunu belirtti.

Hukuk çevrelerine göre, kararın, Facebook, Apple, Microsoft ve Google gibi büyük ABD teknoloji şirketlerinin AB vatandaşlarına ait verileri toplama şekli üzerinde etkileri olacak.

Dava, Avusturyalı gizlilik aktivisti Maximilian Schrems tarafından, Facebook İrlanda tarafından kişisel verilerin ABD'deki ana şirket olan Facebook Inc.'ye aktarılması üzerine açılmıştı.

Schrems, kişisel verilerin ABD'ye aktarılamsı konusunda 2015 yılında açtığı davayı da kazanmıştı.Avrupa Adalet Divanı'nın kararı uyarınca, AB Komisyonu'nun gelecekte güvenli bir şekilde veri değişimi konusunda yeni bir sistem oluşturması gerekecek.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Haberlerimizi izin almadan kullanmayınız

-