Avrupa Konseyi Irkçılık ve Hoşgörüsüzlükle Mücadele Komisyonu (ECRI), İngiltere ve Ermenistan yönetimlerine ırkçı şiddet ve nefret söylemi uyarısı yaparak, yabancılara ve göçmenlere karşı siyasilerin kullandıkları dışlayıcı söylemi eleştirdi.

GÖÇMENLERE VE MÜSLÜMANLARA YÖNELİK NEFRET SÖYLEMİ VAR!

ECRI'nin yayınladığı ülke raporlarında, İngiliz siyasilerin özellikle göç konusunda kullandıkları dil eleştirilerek, 2013 yılından sonra İngiliz basınında ve internet ortamında göçmenlere ve müslümanlara yönelik nefret söyleminin büyük sorun oluşturduğu ifade edildi.

ARTIŞ TESADÜF DEĞİL

İngiltere'de yükselişe geçen ırkçı ve yabancı karşıtı saldırılara vurgu yapan ECRI Başkanı Christian Ahlund, "İngiliz basını, internet siteleri ve siyasilerinin kullandıkları nefret söylemi ve hoşgörüsüzlük sonrası bu artışın tesadüf olmadığını" kaydetti.

Brexit sonrası yabancı düşmanlığının arttığına dikkat çekilen raporda, İngiltere yönetimine 23 maddelik tavsiyeler bütünü sunuluyor ve bu tavsiyelerin uygulamaya geçirilmesi isteniyor. İngiliz yönetiminin Romanlar ve göçerler ile ilgili hukuki düzenlemeyi bir an önce yapması gerektiğine değinilen raporda ayrıca Brexit kararı sonrasında ortaya çıkabilecek hak ihlalleri ve insan haklarına dair endişelere yer veriliyor.

ECRI'nin Ermenistan ile ilgili raporunda ise Erivan yönetiminin ırkçı şiddet ve nefret söylemine karşı mücadelede kanuni boşlukları ortadan kaldırması ve bu konuda gerekli adımları atması isteniyor. Ermenistan'daki hoşgörüsüzlük ve ırkçılıkla mücadele hakkında Aralık 2010 ve Mart 2016 arası durumun incelendiği raporda, ülkedeki yasak eksikliklerin bir an önce giderilmesi tavsiyesiyle, "geleneksel olmayan" dini grupların ırkçı ve ayrımcı nefretin hedefi olmaktan çıkarılması isteniyor. 2011 yılından bu yana ülkede sadece üç ırkçı ve nefret söylemi içeren olayın hukuki takibinin yapıldığı ve bunlardan birinin cezalandırıldığı belirtilen raporda, kurbanların polise başvurmada çekince hissettikleri kaydediliyor.

ECRI tarafından hazırlanan ve Avrupa Konseyi üyesi ülkelere ırkçılık, hoşgörüsüzlük ve ayrımcılık gibi konularda eleştiri ve tavsiyeler içeren raporlar, bağımsız uzmanların ülke ziyaretleri sonrası hazırlanıyor.

Kaynak: SABAH