Karara göre, müşteriler yapılacak herhangi bir teklifi kabul etmeye zorlanamayacak ve isteyen parasını alabilecek. Uçuşunu ertelemeyi kabul edenler ya da tatilini açığa almaya razı olanlar bunu bir mecburiyet olarak değil kendi kararları olarak alacaklar.

Koronavirüs salgınının en ağır sonuçlarından birini sırtlamak zorunda kalan havayolu şirketleri ve tur operatörleri, bu kararla herhangi bir ayrıcalık elde edemedi.

Avrupa genelinde bütün havayolu şirketleri büyük oranda zarar ederken tatil turu düzenleyen şirketler de tamamen aktivitelerini sıfırladılar.

Bir çok Avrupa Birliği ülkesi, bu durumun ekonomik ağır sonuçları olacağını düşündüğünden, komisyondan kriz gerekçesiyle müşteri haklarının yok sayılmasını istemişlerdi.

Bu ülkelerden biri olan Hollanda da, konuyla ilgili Avrupa Birliği Komisyonundan bir mektup aldı. Mektupla Hollandalı müşterilerinde de aynı hakkı kullanmalarının temin edilmesi ve para iadesinin engellenmesiyle ilgili bakanlık kararının iptal edilmesi istendi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Vestager şunları kaydetti:

“Bir çok insan tatil için birikimini ayırdı ve ödedi. Bazıları bu süreçte işsiz kaldı ve bu paraya ihtiyaç duyuyor. Bu durumda gidemediği seyahatin ödediği ücretini geri almak herkesin en doğal hakkı.”

Ancak bakan Van Nieuwenhuizen, havayolu şirketlerinin içinde bulunduğu zor durumu göz önünde bulundurarak, bu defalık kanunlara uymalarının istenmemesi gerektiğini söylüyor. Bakan mecliste de bu konunun takipçisi olmayacaklarını ve kanunları çiğneyerek müşterilerinin haklarını iade etmeyen şirketleri takipçisi olmayacaklarını söyledi.

Hollanda hükümetinin bu yaklaşımı Brüksel’de hayal kırıklığına yol açtı. Şu anda Hollanda’ya karşı bir hukuki süreç başlatılmazken, ilerleyen günlerde bunun da olabileceğinin sinyalleri verildi.

Bazı vekiller de hükümetin bu kararının kabuk edilemeceğini ama bir ara çözüm bulanabileceğini söylediler. Bunlardan biri olan Groenlinks’ten Bas Eickhout; “Havayolu şirketleri kanunlara uymak zorundadırlar. Parasını geri isteyen insanlar alabilmeli. Şirketlerin içinde bulunduğu durum kanunları çiğnemek için mazeret olamaz. Havayolları zaten büyük destekler alıyor.” dedi.

Komisyon üyesi Vestager ise; “Ödemelerine karşılık insanlara çek verin ve bunu çekici hale getirin. Kuralları gevşetin ama müşterilerin haklarını gasp etmeyin” çağrısı yaptı.

Hollanda’nın nasıl bir yol izleyeceği henüz netleşmedi. Gerek bakanın gerekse hükümetin bu konuda bir çalışma yaparak kamuoyuyla paylaşması bekleniyor.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Haberlerimizi izin almadan kullanmayınız

Haber: Ufuk.nl