Geçtiğimiz perşembe günü parlamentoda oylanan yasaya göre, online spor sitelerine de erişim yasaklanacak. Ancak turistik bölgelerde bulanan oteller ile özel lisanlı kumarhanelerin, şimdilik söz konusu yasaktan muaf tutulacağı belirtildi.



Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, kumarın halk üzerindeki zararlarına vurgu yaparak, "Yıllardır toplumumuzda kök salmış kötülüklere savaş yürütüyoruz ve aynı kararlıkla buna devam edeceğiz" açıklamasını yaptı.



Rama, ülkedeki kumar ve oyunlarının organize suçla bağlantısı olduğunu iddia ediyor ve bu yasayla ailelere zarar veren kötü bir alışkanlıkla mücadele etmeyi hedefliyor.



Arnavutluk'ta özellikle spor leri piyasasında son yıllarda hızlı bir büyüme kaydedildi. Ülkedeki oyunları piyasasının yıllık cirosunun, 700 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor.



Kumar bağımlılarının dörtte biri intihar girişiminde bulunuyor

Yaklaşık 3 milyonu nüfusu bulunan Arnavutluk'ta toplam 4 bin 300 ofisi bulunuyor. Yani her 670 kişiye bir ofisi düşüyor. Uzmanlar bu oranın Batı Avrupa ülkelerinde çok daha fazla olduğuna dikkat çekiyor.



Ayrıca, Tiran Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, kumar bağımlılarının dörtte biri en az bir kez intihar girişiminde bulundu. Ve bunların yüzde 70'i psikolojik sorunlar yaşıyor.



Belçika'yı seçen adam yaşamına son verdi

AFP'ye konuşan 31 yaşındaki Arta, eşinin bir ten dolayı intihar ettiğini ve o günden beri tek başına çocuklarına bakmak zorunda kaldığını ifade ediyor.



Arta'nın eşi, Fransa'nın Belçika’yı 1-0 mağlup ettiği 2018 Dünya Kupası yarı finalinde, Belçika'nın galip olacağı yönünde oynamıştı. Belçika'nın maçı kaybetmesinin ardından Arta yaşamına son vermişti. Maddi sıkıntılar çeken adam, temmuz ayında hayatına son verdi.



Ayrıca Avukat Vjollca Priştine, başkent Tiran'daki boşanmaların yüzde 70'inin kumar problemleriyle ilgili olduğunu ifade ediyor.



Yasanan iptal edilmesini isteyen, Kumar Şirketleri Federasyonu Başkanı Artan Shyti, yasanın yürürlüğe girmesiyle yaklaşık 8 bin kişinin işsiz kalacağını belirtiyor.



Kumar bağımlılığı 1992 yılından beri Dünya Sağlık Örgütü tarafından patolojik bir bağımlılık olarak kabul ediliyor.