BBC'de yayımlanan haberde, Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan Uluslararası Adalet Divanı, Mynamar'ın Arakan eyaletindeki Müslümanları korumak için yeterince çaba harcamadığını belirterek, "Arakanlı Müslümanları korumak ve soykırımı önlemek için acil önlem almalıdır" kararını verdi

Myanmar'da Arakan eyaletinde yaşayan Müslümanlara soykırım yapıldığı iddialarıyla ilgili açılan davada, ilk incelemeye ilişkin ara karar açıklandı.

Birleşmiş Milletler'in en üst yargı organı olan Uluslararası Adalet Divanı'na göre, Arakanlı Müslümanların bir kısmı Myanmar'a geri döndüğü için hala ülkelerinde tecavüz, cinayet veya kamulaştırma riskiyle karşı karşıya.

Bu nedenle, uluslararası mahkeme, Myanmar'ın, Müslüman nüfusun güvende olduğunu ve bu konuda Adalet Divanı ile işbirliğini gösteren raporları sunmakla yükümlü olması gerektiğine karar verdi.

Uluslararası Adalet Divanı, Birleşmiş Milletler soruşturmasında, Myanmar ordusu ile ilgili "soykırım suçlamalarına" işaret edildiğini de vurguladı.

İslam İşbirliği Teşkilatı adına Batı Afrika ülkelerinden Gambiya tarafından Myanmar'a karşı açılan davanın ilk duruşması, 10 Aralık 2019'da yapılmıştı.

Myanmar adına savunmayı Nisan 2016'dan bu yana ülkenin fiili lideri olan 1991 Nobel Barış Ödülü sahibi Aung San Suu Kyi yaptı.

Suu Kyi, soykırım suçlamarını reddederek, Arakan eyaletindeki duruma ilişikin yanlış bir tablo çizildiğini savundu.

Yasa dışı haraket etmekle suçlanan askerleri cezalandırdıklarını söyleyen Suu Kyi, "Burada ordu mensuplarına odaklanılmakla birlikte sivil saldırganlara karşı da yasal süreç uyarınca münasip eylemde bulunulacağını garanti ederim" dedi.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Haberlerimizi izin almadan kullanmayınız!