Almelo Türk İslam Gençlik Derneğinin Almelo Jan steenstraatta bulunan binasında gerçekleşen seminere olağan üstü katılım oldu. Öyle ki salon tamamen dolduğu için programı salon dışından takip eden onlarca misafir vardı. 

Programın açılış ve selamlama konuşmasını Mustafa Kocabıyık yaptı. Seminerde Alişan Kapaklıkaya, “Üç üniversite bitirdim dördüncüsünün ikinci sınıfında bir talebeyim. Bunca öğrencilik hayatımda bir şey öğrendim. Bir konuda çok şey bildiğini sanmak öğrenmenin en büyük düşmanıdır.
 
Kullandığımız söz neremizden kaynaklanıp geliyorsa karşımızdakinin de orasına hitap eder. Kalpten gelen bir sözün kalbe hitap etmesi gibi. Gördüğünüz bir şeyi anlatırken de göze hitap edersiniz. 
Acı ama bizim toplumumuzun iki tane tanrısı var. Birincisi Allah diğeri, el alem ne der tanrısı. Ben el alem yüzünden yuvamı yıktım. ‘El alem ne der’ den istifa ettim.

Dikkat edin bir başkasını suçlayıcı şekilde parmağınızı sallarken parmağın biri suçlananı gösterirken üçü de suçlayanı yani sizi gösterir.

Çocuklarınızı iki şey mahveder. Birincisi sevgisizlik ve ilgisizlik. İkincisi ise aşırı ilgi ve aşırı sevgi. Bir çocuk diyor ki keşke bir okey taşı olsaydım. Çünkü benim babam okey taşıdığını okşadığı gibi bir kez saçımı okşamadı. 

Anne baba para kazanırken çocuklarını kaybediyorlar. Sonra da o parayı çocuklarını kazanmak için harcıyorlar.

Evladını kaybeden bir baba olarak diyorum ki, evlatlarınızın sağlığı başarısından ve notlarından daha önemlidir.

Kitap ve seminerlerimde anlattığım olayların hepsi gerçektir. On iki binin üzerinde elle yazılmış mektup aldım. Dikkat edin print yapılmış demiyorum elle yazılmış diyorum. Avrupa’ya olan seyahatlerimde şunu fark ettim. Avrupa’da yetişen çocuklarımız Türkiye’de yetişen çocuklara göre daha saf ve kandırılmaya daha müsait.

Bir insanı alçaltırsanız kendinizi alçaltır yükseltirseniz de kendinizi yükseltirsiniz. İnsanları, en önemlisi de eşlerinizi iyi tanıyın. Toplumumuzda insanlar kişiyi olduğu gibi değil kendisi gibi görüyor.

Düşünceleri dayatmak insanları birbirinden uzaklaştırır. Duyguları paylaşmak insanları birbirlerine yaklaştırır. Anne-baba ve öğretmenler mantıklarına uygun düşüncelerini çocuklarına dayatırlar. Oysa çocuklar duygularının peşlerinden koşarlar ve bütün çatışmalar bu yüzden çıkar. İyi bir eğitimci toplumu uyandırır. “

Konuşmasında 30 yaşında vefat eden kızıyla olan anılarından bolca anlatan Kaplıkaya, “20 yıl önce eşimden boşanmıştım. Daha sonra yeniden birleştik. Kızım yaşamının son günlerinde bana o boşanmamızı hatırlatarak: Baba evden kaçtım deme. Allah beni staja yolladı de.” Kızım ölürken bile bana ders vererek öldü.

Unutmayın ki bugün dallardaki meyveler geçmişte toprağa atılan meyve ağaçlarının meyveleridir. Ne yetiştireceğinize dikkat edin. Ben hayatımda hiç kimseyi yargılamamayı öğrendim. Yazdığım kitap sevgisizlikten ne hale geldiğimizin eseridir.Yaşamak, başımıza gelen felaketleri başarıya çevirmektir.

Anlattığı hatıraları ile dinleyicilerin kahkahalarına neden olurken, daha çok kızıyla olan anıları anlatırken de hem Kapaklıkaya hem de dinleyiciler gözyaşlarını tutamadılar.

Kaplıkaya’dan sonra seminere Bülent Gardiyanoğlu ile devam edildi. 

Gardiyanoğlu seminere, dinleyicilerin tamamının katıldığı bir meditasyonla başladı. Meditasyonda dinleyicileri ta çocukluklarına götüren ve çocukluklarından af dileten Gardiyanoğlu daha sonra onları yaşamakta olan ve ya ölmüş olan anneleriyle yüzleştirirken onlardan af ve hellalik dilenmesini isterken bazı katılımcıların gözyaşlarını tutamadığı gözlendi.

İnsanları bilinçaltlarının yönlendirdiğini söyledi. Özellikle de bayanların sorunlarının temelinde babalarından sevgi görmemeleri kaynaklanıyor. Kız çocuklarınızı sevebildiğiniz kadar sevin. Yoksa önüne çıkan ilk hödüğe aşık oluyor ve sorunlar başlıyor.
 
Evlerinizde mutlaka sohbet saatleri oluşturun. Eşinizle isterseniz havadan sudan konuşun ama mutlaka sohbet edin. Eşleri bir kanoda düşünün. Eşler farklı yönlerde kürek çekerlerse ilerleyemezler. Ama aynı yönde kürek çekerlerse başarıya ulaşacaklardır.

Değişime ayak uydurun. Bayanlar yapıları gereği değişime daha çabuk ayak uydururlar. Bizler kurbanların kurbanlarıyız! Evlatlarınızla ilgili niyet ve düşünceleriniz çok önemli. Anne ve babaların beynindeki düşünce az ya da çok aynen çocuklarda da oluşuyor. Her insan farklı yeteneklere sahiptir. 

Evlatlarınızın yeteneklerini keşfetmelerine yardımcı olun.

Yargıladığın hiçbir şeyden kaçamıyorsun. Yargılamayacaksın, kınamayacaksın ve büyük konuşmayacaksın.
Bütün insanlar aslında birbirlerine bağlıdır. Karşınızdaki kişinin hareketlerini çözebiliyorsanız aynı özellikler sizde de var demektir.
Kendinize ne kadar ulaşabiliyorsanız o kadar başarılı olursunuz. Ne yaparsanız yapın hayatınızı verimli yaşamaya çalışın.

Seminer sonunda Kaplıkaya ve Gardiyanoğlu dinleyicilerle bol bol hatıra fotoğrafı çektirirlerken aynı zamanda kitaplarını da imzaladılar.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın  

Haberlerimizi izin almadan kullanmayınız!