Geçtiğimiz yıl Avrupa Birliği (AB), kimlik kartlarında parmak izi bulundurulmasını zorunlu hale getirme hazırlığı içindeydi. Bu doğrultuda, AB Komisyonu bir düzenleme teklifi hazırladı. Teklif, AB üyesi vatandaşların kimlik kartlarına, parmak izi ve diğer biyometrik verilerin dahil edilmesini içeriyor. Böylece sahte belge kullanımının da önüne geçilmesi hedefleniyor. AB'nin merkezi Brüksel ilk adımı atarak Nisan 2019'dan itibaren kimlik kartlarında parmak izi bulundurulması uygulamasını hayata geçireceğini belirtti.

Gizlilik Komisyonu'nun eleştirilerine rağmen Belçika Federal Hükümeti, kimlik kartlarında parmak izi bulundurulmasını zorunla hale getirdi. Het Belang VanLimburg gazetesinde yer alan habere göre, kimlik kartı çipine parmak izi koyma önerisinin, teröristlerin kimlik dolandırıcılığı nedeniyle özgürce seyahat edebileceği ortaya çıktığında, Kasım 2015'teki Paris saldırıları ve Mart 2016'da Brüksel'den sonra geldiğini duyurdu. Bununla birlikte, ilkbaharda, Gizlilik Komisyonu'nun tavsiyesine göre "aşırı" ve "gizlilik yasasına uygun olmayan" kimlik kartlarında parmak izi bulundurulmasının zorunlu hale getirilmesini olumsuz karşıladı.

Genel veri tabanı yok

Belçika Federal Hükümeti İçişleri Bakanı Jan Jambon, kimlik kartlarında parmak izi bulundurulmasını zorunlu hale getirilmesinden dolayı memnuniyet duyduğunu belirtti. Yeni uygulama çerçevesinde Nisan 2019'dan itibaren yeni kimlik kartlarında parmak izi bulundurulacak. İçişleri Bakanı Jambon, "Nisan 2019'da yeni bir kimlik kartı alanlar için artık parmak izi alınacak. İlk dönemde tepkilere neden olabilecek. İnsanların parmak izini teslim etmesi için belediye binasına gitmelerini gerekmeyecek. Parmak izleriyle genel bir veri tabanı gelmiyor. Veriler maksimum üç ay süreyle saklanabilir ve daha sonra imha edilmelidir" dedi.