Eski Rus ordusu mensubu oldukları belirtilen zanlılar, MH17'nin BUK füzesi ile vurulmasından ve 298 kişinin ölümünden sorumlu tutuluyor.





Uluslararası Ortak Soruşturma Ekibi, Çarşamba günü düzenlenen basın toplantısında, 298 yolcu ve mürettebatın bulunduğu uçağın düşürülmesinden sorumlu tutulan ile şu isimleri açıkladı:





JIT bünyesindeki 50 araştırmacı ve 25 savcılık görevlisi, MH17 uçağını düşüren BUK füze bataryasının bölgeye taşınması, kurulumu ve ateşlemesinden bu 4 ismi sorumlu tutuyor.





Baş şüpheli açıklanmadı





Uluslararası ekip, henüz baş şüpheliyi açıklamadı. Yetkililer, soruşturmanın halen sürdüğünü ve mahkeme sürecine kadar yeni bilgilerin ortaya çıkabileceğini belirtiyor.





JIT, kısa süre içinde Ukrayna ve Rusya'dan, adı geçen zanlılara uluslararası tutuklama emrinin tebliğ etmelerini istiyor.





Zanlıların Hollanda'ya iadesi şimdilik mümkün görünmüyor. Çünkü Ukrayna ve Rusya anayasaları, vatandaşlarının bir başka ülkeye iadesine izin vermiyor.





MH17 uçağının düşürülmesiyle ilgili dava Mart 2020'de başlayacak.





Duruşma, Lahey Mahkemesi'nin koordinatörlüğünde, Amsterdam'daki Schipol Havalimanı'nda olağanüstü güvenlik önlemi alınan bir salonda yapılacak.





JIT'e göre, uçağı vuran füze bataryasını kuran ekip Rusya'dan geldi.





Soruşturma ekibi, olayın hemen ardından kaydedilen konuşmalarda füze bataryasının kaybolduğunu söyleyen bir askeri görevliye de ulaşmak istiyor. Ekip, Ukrayna'daki görgü tanıklarından yardım istemişti.





Tanıkların verdiği bilgiler doğrultusunda elde edilen yeni kanıtların, duruşma sırasında mahkeme salonunda açıklanacağı belirtildi.





Rusya Dışişleri Bakanlığından, Uluslararası Ortak Soruşturma Ekibi'nin (JIT) araştırmasına sert tepki





Rusya Dışişleri Bakanlığı, Uluslararası Ortak Soruşturma Ekibi'nin (JIT) Rus askerlerini, 2014'te Ukrayna'da Malezya Hava Yollarına ait "MH17" sefer sayılı uçağın düşürülmesiyle suçlamasını "asılsız" olarak nitelendirdi.





JIT'in açıklamalarında somut kanıtların sunulmadığı kaydedilen açıklamada, "Rusya'ya karşı bir kez daha asılsız suçlamalar yapılıyor." ifadelerine yer verildi.





Açıklamada, "JIT, sorgulanabilir kaynaklara dayalı mantıklı olmayan argümanlarla kendisini sınırlamaya devam ediyor. Bu durumda JIT'in kaliteli bir iş yapmasıyla ilgili soru işaretleri var." denildi.





WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın





Haberlerimizi izin almadan kullanmayınız!