Koronavirüs salgınına karşı farklı şekillerde mücadele veriliyor. Onlardan bir tanesi de virüsün bulaşma hızını minimuma indirmek. Bunu başarmanın en iyi yolu ise sosyal mesafeye dikkat etmekten geçiyor.

Bloomberg’te yer alan habere göre; Harvard Üniversitesi’nde görev alan araştırmacılara göre, sosyal mesafe kuralları 2022’ye kadar tamamen ya da kısmen uygulanmaya devam etmek gerekebilir. Etkili bir aşı veya tedavinin gecikmesi halindeyse, virüs salgını bir sarmala dönüşebilir ve 2025 yılına dek yok olmayabilir.

Harvard’da yapılan araştırma kapsamında Covid-19’u, önceki iki tip koronavirüs salgınıyla kıyaslayan ekip koronavirüsün tekrarlayan kış salgınına dönme ihtimali olduğu sonucuna ulaştı. Başka bir deyişle söz konusu araştırmaya göre önümüzdeki süreçte koronavirüsün ikinci dalga olarak karşımıza çıkabilir.

Haha güçlü dalgalar gelebilir

Araştırma salgına karşı şu an küresel ölçekte uygulanan karantina tedbirlerinin tek bir seferle sınırlı tutulmasının pandemiyi kontrol altına almak için yeterli olmayacağını ortaya koydu. Buna göre, önlemlerin aralıklı olarak tekrar tekrar yürürlüğe konmaması halinde, ilkinden daha kuvvetli olacak ikinci dalgalar yaşanacak.

Araştırmanın yazarlarından olan Harvard Üniversitesi epidemiyoloji profesörü Marc Lipsitch, sonuçları The Guardian gazetesine şöyle değerlendirdi:

Enfeksiyonlar, iki şeyin varlığında yayılır: Enfekte insanlar ve riske duyarlı insanlar. Eğer bildiğimizden çok daha büyük bir sürü bağışıklığı yoksa, nüfusun büyük çoğunluğu hâlâ riske açık. Salgının 2020 yazında son bulacağını öngörmek, enfeksiyonların nasıl yayıldığına dair bildiklerimizle çelişiyor.

Araştırmada, hastanelerdeki yoğun bakım birimlerin uzun vadede de aşırı yük binmemesi için bilim dünyasının, sosyal mesafe tedbirlerinin daha uzun süre uygulanması konusunda bir oybirliğine varması çağrısı da yapıldı.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Haberlerimizi izin almadan kullanmayınız
©SONHABER.EU