Genellikle sosyalleşmek için kullanılan alkol aslında sanıldığı kadar zararsız değil. Uzmanlara göre ister düzenli olarak alınan bir bardak alkol olsun, isterse daha sık kullanın alkol olsun fark etmeksizin, ‘sağlıklı miktarda alkol’ diye bir şey yok. Alınan bir bardak alkol dahi kanser riskini artırıyor.

Mide Karaciğer Bağırsak Vakfı ve KWF Kanserle Mücadele Vakfı tarafından bugün başlatılan “sağlıklı nesiller” kampanyası, alkol ile kanser arasındaki ilişkiyi gözler önüne serdi. Araştırmaya göre alkol kullanan kişiler bu maddenin zararlarını hafife alıyor. 

Bugün yayınlanan bir araştırma sonuçları, Hollandalıların genellikle alkolün ne kadar sağlıksız olduğunu bilmediklerini de gösteriyor. Hafta sonları, spor müsabakalarında elde edilen galibiyet sonrası, doğum günleri veya sınavlardan sonra alınan bir bardak bira veya şarap, genellikle keyifli ve rahatlatıcı olarak düşünülüyor. Ancak araştırmalar alkolün ‘ağız, yutak, gırtlak, özofagus (yemek borusu), meme, karaciğer ve kolon kanseri’ riskini artırdığını gösteriyor.

Sağlıklı alkol diye bir şey yok!
Her yıl Hollanda'da alkol nedeniyle 4 bin yeni kanser vakası ortaya çıkmakta. Yine de, halkın sadece yüzde 27'si alkolü sağlıksızlıkla ilişkilendiriyor ve yüzde 20'si ise günde bir bardak alkolün sağlıklı olduğunu düşünüyor. 

Trimbos Enstitüsü verilerine göre alkolün neden olduğu kanser vakalarının yüzdelik dağılımı şu şekilde:
Yemek borusu kanseri yüzde 31.6 
Ağız kanseri yüzde 20.2 
Boğaz kanseri (farenks) yüzde 22.0 
Gırtlak kanseri (larenks) yüzde 15.0 
Karaciğer kanseri yüzde 17.3 
Kalın bağırsak/rektum kanseri yüzde 8.1 
Kadınlarda meme kanseri yüzde 4.4

Her 7 yetişkinden 1’i problem yaşıyor
Hollanda'da 1,5 milyon kişi, yani ortalama her 7 yetişkinden biri alkol ve alkol kullanımı sonucunda fiziksel, sosyal veya zihinsel problemler yaşıyor. Bu durumun genellikle erkekler (% 18,7), genç yetişkinler (% 25,9) ve yüksek eğitimli kişiler (% 18,2) arasında daha yaygın olduğu görülüyor.

"Alkolik birinin nasıl göründüğünü birine sorsanız, genellikle Kooten & de Bie'nin Dirk karakteri akla gelir. Çok içtiği görünen, bakımsız bir adam. Ancak bu görüntü artık doğru değil. " diyen Amsterdam UMC gastroenteroloğu Bart Takkenberg, durumu şu şekilde açıklıyor “Çünkü ortalama bir içici çalışan bir bireydir ve akşamları birkaç kadeh şarap veya bira ile rahatlar. O kişi, gündüzleri gayet iyi işlev görür ta ki karaciğer yağlanması sorunu yaşayıp, karaciğer polikliniğine düşene kadar.”

Son 10 yılda yeni karaciğer kanseri vakalarının yıllık sayısının 450'den neredeyse 1000'e çıktığını belirten Takkenberg bu sayının artmaya devam ettiğini vurguluyor. 

Dünya ortalamasına göre alkol kullanan Hollandalıların sayısının oldukça yüksek olduğunu belirten Takkenberg, yılda kişi başına ortalama 9 litre alkol tüketildiğini, erkeklerde bu oranın 11 litreye çıktığını, kadınlarda ise 7 litre civarında olduğunu belirtiyor.

Alkol tüketimi artan kanser vakaları gibi, sağlık alanındaki masrafları artırırken, aşırı alkol tüketimi nedeniyle birçok kaza meydana geliyor. Bunların başında aile içi şiddet vakaları, kavgalar ve trafik kazaları geliyor.

Her yıl alkol tüketimi kaynaklı yaklaşık 30 bin hastane yatışı gerçekleştiriliyor. Takkenberg şöyle diyor: "Acil servisteki ciddi travma vakaları son on yılda yüzde 67 arttı ve bunların hepsi, günde bir bardak alkolün sağlıklı ve keyifli olduğunu düşündüğümüz için oluyor. Reklamlar tarafından kandırılıyoruz. Eğer içmiyorsanız, toplumda dışlanmış bir kişi sayılıyorsunuz."

Mide Karaciğer Bağırsak Vakfı ve KWF Kanserle Mücadele tarafından, "Sağlıklı Nesil" girişimi çerçevesinde yürütülen kampanyada sonuçları bugün açıklanan "Hollanda alkol hakkında ne düşünüyor?" araştırması 1605 katılımcı ile yapılan araştırmanın sonuçlarını içeriyor. 

©Sonhaber.eu 

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.