Fransa’da yaşayan bir gurbetçi aile, arkadaşlarına ait aracı vekaletle alarak Türkiye’ye doğru yola çıktı. Sıla yolu boyunca herhangi bir sorun yaşamadan ilerleyen aile, Edirne Kapıkule sınır kapısına geldiklerinde büyük bir şok yaşadı. Aile, elindeki belgelere göre, araç vekaletiyle getirme kurallarından biri olan 185 gün şartını yerine getiremediklerini fark etti.

Yaşadıklarını Sılayolu.com haber sitesine anlatan S.G. " Arkadaşımıza ait araçla vekalet alarak Fransa'dan yola çıktık. Yol boyunca, Kapıkule'ye gelene kadar, herhangi bir aksaklık yaşamadık." dedi.

Edirne Kapıkule'den Türkiye'ye giriş yapacakları sırada evraklarını görevli memura uzatan aile, yurt dışında 185 gün şartını yerine getirmedikleri için araçla girişine izin verilmeyeceğini öğrendi.  S.G. yaşadığı bu durumu “Bize 8 gün eksiğimizin olduğu söylendi. Araç vekâlet ile getirilen bir araç olduğu için de Türkiye'ye araçsız giriş yapmak isteyen kişilere verilen bir seferlik 30 günlük süreden de maalesef yararlanamadık.” şeklinde açıkladı.

S.G., sınır kontrol memurlarının kendilerine aracı gümrüğe bırakarak araçsız Türkiye'ye giriş yapmanın tek seçenek olduğunu bildirdiğini belirtti.

Aile uzun uğraşlar sonucunda ve 11 saatlik bir beklemenin ardından 30 günlük ek bir süre izni aldıklarını ve bu şekilde Türkiye'ye giriş yapabildiklerini ifade etti.

185 gün şartı nedir?
Bu kuralda Türkiye’ye giriş yaptığınız günden önceki bir yıllık süre içinde, 185 gün yurtdışında olup olmadığınıza bakılır. Eğer 185 günden fazla yurtdışında kalmışsanız ve normalde yurtdışında ikamet ediyorsanız, yurtdışında yerleşik olduğunuz kabul edilir. Bu süre hesaplanırken deniz, hava, kara veya demiryoluyla yapılan tüm giriş ve çıkışlar dikkate alınır. 

Eğer araç, sahibi dışında bir başka kişi tarafından vekaleten getiriliyorsa, hem vekaleten aracı getiren kişinin hem de araç sahibinin Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik olduğunu ve 185 gün koşulunu sağlaması gerekir.

Örnek: Bir yıl içerisinde 2 sefer Türkiye’ye giriş çıkış yaptınız ve son bir yıllık süre içinde toplamda 245 gün Türkiye dışında geçirdiniz. O zaman 185 gün kuralına uymuş oluyorsunuz.

©Sonhaber.eu 

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş