Haberlerimizi İnstagram , TikTok ve Youtube hesaplarımızdan da takip edebilirsiniz.
Japon üretici Takata’nın airbag skandalı 2014’ten bu yana otomotiv sektörünü sarsıyor ve son aylarda yüz binlerce aracın trafikten men edilmesine yol açtı. Pointe-à-Pitre Başsavcılığı’nın 12 Mayıs 2025 tarihli açıklamasına göre, mart ayı sonunda Guadeloupe’de meydana gelen kazada, sürücünün ölümü hatalı bir Takata hava yastığının patlamasına doğrudan bağlandı.
Savcılık, 25 Mart’taki Moule bölgesindeki kazada hayatını kaybeden sürücünün ölüm nedeninin otopside “hava yastığının infilakı” olarak tespit edildiğini bildirdi. Pointe-à-Pitre Başsavcısı Caroline Calbo, “Adli tıptaki inceleme, ölümün kesin olarak hava yastığının patlamasına bağlı olduğunu ortaya koydu” dedi.
- Sonhaber'i takip etmek ve haberlerimizin doğrudan telefonunuza gelmesini sağlamak için buraya tıklayın.
Savcılık bürosu, kazayla ilgili “taksirle adam öldürme” şüphesiyle soruşturmayı Bölgesel Özel Yetkili Mahkeme JIRS’ye (Juridiction interrégionale spécialisée) devretmek üzere işlem başlattı. Adalet Bakanlığı ise Takata hava yastığı arızalarının yol açtığı tüm olayların Paris JIRS’de birleştirilmesini talep etti.
Daha önce açıklanan verilere göre, Takata hava yastığı kaynaklı 11’i yurtdışında olmak üzere toplam 29 kaza Fransa’da 1 can kaybına neden olmuştu. Guadeloupe’deki son kurbanda, sürücüsünün Toyota Hilux aracıyla yaptığı kazada yaşamını yitirdi. Avukat Charles-Henri Coppet, kazaya karışan modelin geri çağrı kapsamındaki araçlar arasında olduğunu; Toyota ve Mercedes’in Nisan 2025’te 2001–2018 model yılları için geniş çaplı geri çağırma başlattığını hatırlattı.
Henüz kazaya karışan sürücünün geri çağrı mektubunu alıp almadığı netleşmedi. Avukat Coppet, “Bunun tespiti için henüz erken” diyerek müvekkilleri adına davaya müdahil olduklarını belirtti.
Olay akşamı itfaiye ekipleri, kaza bölgesinin “riskli” bir güzergâh olduğunu vurgulamış; sürücü, araç içinde sıkıştıktan sonra kardiyo-respiratuar arrest geçirdikten sonra kurtarılmıştı.
Takata hava yastıklarında kullanılan itici gaz zamanla bozuluyor ve patlama anında sürücünün yüzüne parça fırlatma riski doğuruyor. Bu bozulma özellikle sıcak ve nemli iklimlerde hızlanıyor.
©Sonhaber.eu