Fransa’da akaryakıt krizine neden olan petrol rafinerilerindeki grevde maaşlar için önerilen artışı kabul etmeyen işçi sendikası CGT, grevin önümüzdeki hafta çarşambaya kadar devam edeceğini duyurdu.

Ülke basınındaki yer alan haberlerde, TotalEnergies'in petrol rafinerilerinin önemli bir bölümünde eylül sonundan bu yana başlayan grevlerde, bazı sendikaların anlaşmaya varmasına rağmen Fransa'nın en büyük işçi sendikası CGT’nin maaşlar için önerilen artışı yetersiz bulduğu aktarıldı.

CGT, TotalEnergies'in en önemli rafinerisi olan Normandiya’da Salı gününe kadar ve Donges rafinerilerisinde ise çarşambaya kadar grevlere devam edileceğini açıkladı.

Öte yandan Fransa Ulusal Gazeteciler Birliği (SNJ), CGT'nin, ülkede 18 Ekim'de demir yolu çalışanlarının gideceği greve bütün meslek gruplarının destek vermesi talebine, medya mensuplarının da karşılık vermesi konusunda çağrıda bulundu.

Grevler eylül ayından bu yana devam ediyor
Ülkenin en büyük işçi sendikasının çağrısıyla Fransa'da rafineri çalışanları maaşlarda yüzde 10 artış talebiyle eylül sonunda greve gitti.

Grevlerin yayılması üzerine ülkede benzin istasyonlarının önemli bir kısmında akaryakıt sıkıntısı başladı. Şuanda Fransa’daki yedi petrol rafinerisinden altısı iş göremez vaziyette. Bu da sürücülerin panik ile benzin istasyonlarına akın ederek uzun kuyruklar oluşturmasına, çoğu istasyonda benzinin tükenmesine yol açtı. 

Birçok yerde uzun benzin kuyrukları oluştu. Sosyal medya üzerinden paylaşılan videolarda, sonu görülmeyen uzunlukta kuyruklar oluştuğu ve bazı istasyonlarda kavgaların çıktığı görüldü.

Fransa'nın birçok bölgesinde öncelikli sayılan polis, jandarma, itfaiye araçları, ambulanslar, okul servisleri, çiftçi araçları, posta şirketi ve cenaze araçları ile soğuk gıda zinciri araçlarının kuyruk beklememesi için bu araçlara özel yakıt ikmali yapılıyor. Ülkede bidon veya varil ile benzin satışı da yasaklandı. 

Hükümet de krizin sağlık, tarım, gıda sektörü hizmetlerini zora sokması nedeniyle, çözüm olarak bazı rafinerilerde üretimin yapılmasını sağlamak için belirli işçileri kapsayan "zoraki çalıştırma" prosedürünü devreye soktu.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş