Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Hollanda'nın Türkiye gibi güçlü, sürekli gelişen ve küresel alanda söz sahibi bir ortakla daha güçlü olacağını belirterek, "Tüm Hollanda firmalarını Türkiye gibi dinamizmini yitirmeyen bir ülkeye yatırım yapmaya davet ediyorum" dedi.
Resmi temaslarda bulunmak üzere Hollanda'ya gelen Elitaş, Hollanda-Türkiye İş Forumu'nun açılışında konuştu.

Hollanda'nın, Avrupa'da en fazla sayıda Türk'e ev sahipliği yapan 3'üncü ülke konumunda olduğunu söyleyen Elitaş, bu ülkede yaşayan yaklaşık 500 bin Türk'ün ülkeler arasındaki ilişkilerde köprü görevi gördüğünü dile getirdi. Elitaş, söz konusu ilişkilerin ekonomik ve ticari ilişkilere de yansıdığını kaydetti.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin 2002-2015 yılları arasında 2,4 milyar dolardan 6,1 milyar dolara ulaştığını ifade eden Elitaş, "Hollanda yüzde 53,9 ile 2016 yılı mart ayında en fazla ihracat artışı gerçekleştirdiğimiz ülke olmuştur." diye konuştu.

Karşılıklı yatırımlar anlamında da iki ülke arasında önemli işbirliği bulunduğunun altını çizen Elitaş, Türk şirketlerinin yatırım için en fazla sermaye ihraç ettiği ülkenin Hollanda olduğunu belirtti.

- Hollandalı yatırımcılara davet

Türkiye ekonomisine ilişkin bilgi veren Elitaş, ekonominin geçen yıl yüzde 4 büyüdüğünü anımsattı.

Söz konusu büyüme oranının küresel risklerin arttığı, yatırım iştahının azaldığı, sermaye hareketlerinin ciddi sarsıntılar doğurduğu zorlu bir dönemde yakalandığına dikkati çeken Elitaş, "Küresel ekonominin yüzde 3 dolaylarında büyümesinin öngörüldüğü bir ortamda Türkiye yakalamış olduğu performans ile ciddi anlamda pozitif ayrışmıştır." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin 2015 yılı itibarıyla en hızlı büyüyen 4'üncü G20 ülkesi konumunda bulunduğunu ifade eden Elitaş, ülkenin yüksek gelir grubuna girme yolunda emin adımlarla ilerlediğini vurguladı. Elitaş, Türkiye'nin geçen yıl büyüme gösterirken dış ticaret açığını da azalttığına işaret etti.

- "Daha fazla Hollandalı turist için gayret göstermeliyiz"

İki ülke arasındaki bir başka önemli iş birliği alanının müteahhitlik olduğunu kaydeden Elitaş, Türk müteahhitlik firmalarının Bağımsız Devletler Topluluğu, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da çok önemli projeleri tamamladıklarını vurguladı.

Elitaş, müteahhitlik alanında da Türkiye ve Hollanda'nın karşılıklı ve üçüncü ülkelerde birçok ortak projeye imza atacaklarına inandığını belirtti.

Küresel bazda yaşanan sıkıntılara rağmen Türkiye'nin dünyanın en önemli turizm bölgeleri arasında yer aldığını kaydeden Elitaş, "2015 yılında ülkemize 1,2 milyon Hollandalı ziyaretçi geldi. Hollandalı ziyaretçilerimizin Türkiye'ye gelen toplam turistler içindeki payı 2015 yılı itibarıyla yüzde 3,3 seviyesinde. Yapacağımız müşterek çalışmalarla bu sayıların daha da yukarı seviyelere ulaşabilmesi için gayret göstermeliyiz." dedi.

"Ekonomik işbirliğimizi geliştirmek amacıyla ülkemize düşen her türlü görevi yerine getirmeye hazırız" diyen Elitaş, bu konuda asıl sorumluluğun ise her iki ülkenin iş dünyasının omuzlarında olduğunu kaydetti.

- "Türkiye, Suriyelilerden rahatsız değil"

Suriyeli mülteciler konusuna da değinen Elitaş, Türkiye'nin söz konusu insanların hayatlarını kurtarmak adına Türkiye-Suriye sınırında güvenli bölge oluşturma arzusunu sürekli dile getirdiğini anımsattı.

Bu konuda yaptıkları çağrıların 5 yıl süreyle hiç kimsenin dikkatini çekmediğini vurgulayan Elitaş, "Şimdi tekrar ifade ediyoruz ki Suriye'den gelen 2 milyon 700 bin insanı misafir eden Türkiye, bu konuda rahatsız değil. Beş yıllık süre zarfında bu insanlara 10 milyar doların üzerinde insani yardımı gerçekleştirmiş bir ülkeyiz ve bundan da gocunmuyoruz. Para önemli değil. Çünkü insan hayatı en önemli unsurdur."

- "Stratejik ve jeopolitik anlamda Türkiye önemli bir ülke"

Hollanda Dış Ticaret ve Kalkınma İşbirliği Bakanı Lilianne Ploumen de mülteciler konusuna değindiği konuşmasında, Hollanda ve AB'nin Türkiye ile yakın işbirliği yaptığı bu konuda Türkiye'ye iltifat edilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye ile AB arasındaki işbirliğinin başarılı olması için ellerinden gelen her şeyi yapmaları gerektiğini dile getiren Ploumen, "Sadece kendimiz için değil, evini barkını terk etmiş Suriyeli göçmenler için mülteciler için bunu yapmamız lazım." dedi.

Hollanda'nın, Türkiye'nin 16'ncı ticaret ortağı olduğunu kaydeden Ploumen, "16'ncı sırayla yetinmemek lazım. Çünkü Türkiye, G20'de yer alan ülkeler içerisinde 5. sırada yer almakta" diye konuştu. Ploumen, işbirliğini geliştirerek iş dünyasının yolunun daha akıcı olması için çaba gösterdiklerini belirtti.

Ploumen, vize konusundaki sıkıntıların ortadan kaldırılması için gerekli girişimleri sürdürdüklerini anlatarak, vize konusunun ne kadar önemli olduğunu bildiğini söyledi.

Türkiye'deki KOBİ'lerin kendilerini kanıtlamış işletmeler olduğuna işaret eden Ploumen, "Hollanda'daki KOBİ düzeyinde Türk asıllı girişimciler her türlü fırsatı yakalamaktalar." diye konuştu.

Türkiye ile Hollanda arasında sonsuz denebilecek olanaklar bulunduğunu vurgulayan Ploumen, "Stratejik ve jeopolitik anlamda Türkiye önemli bir ülke." değerlendirmesinde bulundu.

- MÜSİAD Başkanı Olpak'ın konuşması

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkan Yardımcısı Nail Olpak da dünyada terör eylemlerinin şiddetini artırdığına dikkati çekti.

Terörün dini, milleti, iyisi, kötüsü veya mazereti olmadığını belirten Olpak, "Terörün kimin tarafından ya da kime karşı yapıldığı önemli değildir. Ölenlerin kimlikleri değil, insan olmaları önemlidir." ifadelerini kullandı.

İki ülke arasındaki ilişkileri daha ileriye taşımanın iş dünyası olarak kendi sorumluluklarında olduğunu kaydeden Olpak, ticaret hacmi ve karşılıklı yatırımlardan mutlu olduklarını ancak yeterli görmediklerini söyledi.

- JETCO anlaşması imzalandı

Bu arada İş Forumu öncesinde Türkiye ile Hollanda arasında Ekonomik ve Ticari Ortaklık Komitesi (JETCO) Anlaşması imzalandı. Taraflar adına imzaları Elitaş ve Ploumen attı.

Elitaş, "EXPO 2016 Antalya" Hollanda pavyonunun Türk heyetine tanıtımı nedeniyle düzenlenen toplantıya katılarak bilgi aldı.