YALOVA (AA) - İSMAİL ERSAN - Kızılcığıyla meşhur Yalova'nın Çınarcık ilçesine bağlı Şenköy'de henüz bilinmeyen bir nedenle bulaşan hastalık, rekolteyi yarı yarıya düşürdü.

Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kızılcıkta hastalık nedeniyle yüzde 50 kaybın oluştuğunu söyledi.

Oda olarak konunun takipçisi olduklarını ve bir an evvel hastalığın nedeninin tespiti için çalışmalar yaptıklarını dile getiren Beşli, şöyle konuştu:

"Mantarsal bir hastalık var. Bu hastalık nedeni̇yle kızılcıklar dalından düşüyor. Bu konuyu il ve ilçe tarım müdürlüklerine bildirdik. Gerekli çalışmaları yapıyorlar. Temennimiz bu çalışmanın hızlı bir şekilde yapılıp hastalığın da nedeninin ortaya çıkmasıdır. Bu önemli bir sıkıntı. Bir an evvel önlem alınması lazım çünkü bu ürün çok önemli. Bu sene üretim geçen yıla nazaran yüzde 50 düştü. Bazı bahçelerden hiç ürün alınmadı. Yani o kadar hasar var. Kızılcık olan bahçelerde de geçen seneye göre kayıp yarı yarıya."

Şenköy kızılcığının diğer bölgelerde üretilenlere göre çok kaliteli olduğunu belirten Beşli, "Parlak kızılcık dediğimiz, üzümden büyük, erikten büyük bir yapısı var. Kızılcık birçok hastalıkta kullanılıyor. Bazı kanser hastalıklarında da kullanılıyor. Onun için buna sahip çıkmamız gerekir." ifadelerini kullandı.

- "Yüzde 50 kaybımız mevcut"

Şenköy Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Muhsin Sevencan da Şenköy kızılcığının, iri ve albenisi yüksek özelliğiyle köylüler için önemli bir geçim kaynağı olduğunu söyledi.

Hastalık nedeniyle bu sene rekoltede düşüş yaşandığını belirten Sevencan, şunları kaydetti:

"Köyümüzün yılda yaklaşık 300-400 ton civarında Kızılcık rekoltesi olmaktadır. Son yıllarda kızılcıkta bilemediğimiz bir hastalık türü ortaya çıktı. Tam kızılcık olgunlaşırken üzerinde bazı benekler oluşuyor ve bu benekler çürüyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve ilgili birimlere başvurduk. Onlar da kendi imkanlarıyla araştırmalar yapıp, kızılcıkta daha sağlıklı ve kaliteli ürün elde etmek için çalışmalarını, araştırmalarını yürütüyor. Önceki yıllarda 400 ton ürün topluyorduk. Şimdi bu rakam 200 tona geriledi. Hasatlık nedeniyle yüzde 50 kaybımız mevcut."

-"Darbe girişimi akşamı yaklaşık 50 ton kızılcık heba oldu"

Sevencan, bu sene yapılacak Kızılcık Festivali'nin, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi nedeniyle iptal edildiğini hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Kızılcık şenliklerinde amacımız, köyümüzün bu ürününü daha iyi tanıtmak, pazar bulmak, köyün ekonomik girdisini artırmak. Festivallerin ardından hiç ummadığımız yerlerden kızılcık talepleri gelmeye başladı. Bu yıl 13'üncüsünü yapacaktık ancak bu darbe teşebbüsü ortaya çıktı. O akşam yaklaşık 50 ton kızılcık heba oldu. Kamyonlarla İstanbul Bayrampaşa haline nakliye yapılan kızılcık, yollarda kaldı, yerine ulaşamadı. Kızılcık 2 gün içinde satılması gereken mahsul olduğu için de çürüdü. Zaten bu sıkıntıyla ülkemizde bir gerginlik, piyasada bir durgunluk olunca biz de bu yıl bu darbe teşebbüsünün yarattığı sıkıntı nedeniyle kızılcık şenliğini iptal ettik."

- Üreticiler hastalık mağduru

Şenköy Muhtarı Mehmet Uçar da kızılcıktaki hastalık nedeniyle büyük zararları olduğunu belirtti.

Uçar, bu sene kızılcıkları biraz daha erken toplamaya başladıklarını belirterek, "Kızılcık hava şartlarından dolayı 15-20 gün önce oldu bu yıl. Yine hava şartlarından dolayı kızılcığın bazı kesimlerinde hastalık oluştu. Bazı bahçelerde yüzde 100 zarar, bazı bahçelerde yüzde 50 zarar oluştu." dedi.

Hakkı Akalın ise tarım yaptığı 3 dönümlük alanda 100 ağaç kızılcığı olduğunu anlatarak, "Geçen sene 150 sandık topladığım yerde bu yıl 50 sandık kızılcık alamıyorum. İlaçlama yaptık hiç faydasını görmedik. İlgili kurumlar hastalığın nedenini araştırıyor." diye konuştu.

Öte yandan, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık yetkililerinden alınan bilgiye göre, söz konusu bölgeden kızılcık numunesinin alındığı, hastalığın nedeninin araştırıldığı bildirildi.