RAMALLAH - QAYS ABU SAMRA - (AA) - Batı Şeria'nın Ramallah kentinde Filistinli 6 kadın arıcılık yaparak ailelerinin geçimlerine katkı sağlıyor.

Filistinli 6 kadın Ramallah kentine bağlı Kefr Malik beldesinde aracılık yaparak bal üretimi yapıyor.

Arıcılık yapan kadınlardan Münteha Bairat (38) Batı Şeria'daki tarım birliklerinin kırsaldaki kadınları kalkındırmaya yönelik kurslarında arıcılık eğitimi aldıktan sonra 2012 yılından beri bu mesleği icra etmeye başladı ve arkadaşlarıyla birlikte gittikçe bu işte uzmanlaşıyor.

Kovanlar arasında sakince hareket eden Münteha ve meslektaşı Rahme Hamayil, kovanları açmadan önce arıları sakinleştirmek amacıyla içinde ateş yanan el körükleri ile arılar üzerine duman püskürtüyor.

Münteha AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bu proje bayanlar için bir fırsattır. Ürettiğimiz balın alıcısı var. Herkes buradan gelir elde ediyor. Bizler bu projede yer alıyoruz ve bunu hayatımızın önemli bir parçası olarak görüyoruz." dedi.

Münteha, bal mevsiminde 62 kovandan yaklaşık 100 kilo kadar kaliteli bal elde ettiklerini söyledi.

Filistin pazarında doğal balın kilosu yaklaşık 35 dolardan satılırken söz konusu projede kadınların rolü arıları öldüren böceklerle ve hastalıklarla mücadelenin yanında yeni arı gruplarının ayrılması, yeni kovanların oluşturulması ve yılda iki defa bal hasadı yapmak için uygun ortamı hazırlamak.

- "Arılarla adeta bir aile gibi olduk"

Projede çalışan kadınlardan Rahme Hamayil'de, "Ben 62 yaşında tek yaşayan bir kadınım. Arıcılıkla geçimimi temin ediyorum. Vaktimi arkadaşlarımla geçiriyorum." diyerek söz konuşu işinin "sahip olduğu her şey" olarak nitelendirdi.

Projede yer alan İbtihac Bairat (55) ise "Arılarla sakin ve sessiz çalışmak gerek, sesten rahatsız olurlar. Tecrübelerim dolayısı ile arıcılıkta nasıl çalışılacağını biliyorum. Arılara uygun ilaçlar veriyoruz. Bazı kraliçe arıları yeni kovanlar oluşturmak için ayırıyoruz. Arılarla adeta bir aile gibi olduk." diye konuştu.

Arıcılıkla uğraşan diğer bir kadın Nimet Hamayil de arıcılık projesinin hayatındaki en güzel proje olduğunu dile getirdi.

Hemayil, " 3 çocuğum üniversite eğitimi alıyor. Giderleri yüksek. Bal üretimi ile evlatlarımın eğitimi için eşime yardımcı oluyorum. Proje bana daha güçlü bir kişilik kazandırdı. Kendi gelirim oldu. Kocama yardım ediyorum. Eşimden istemeden kendi ihtiyaçlarımı karşılıyorum. Üreten kadın oldum ve varlığımı hissetmeye başladım." ifadelerini kullandı.