Kişinin ikamet ettiği adrese ve hatta ev numarasındaki ek harflere göre konut veya araç sigortası prim miktarını belirleyen sigorta şirketleri artmaya başladı.

Tüketici Derneği tarafından yapılan bir araştırmaya dayandırılarak verilen RTL haberinde, sigorta miktarlarının kişilerin ikamet ettiği ev numaralarına göre belirlendiği, bazı durumlarda sadece harf değişikliği ile onlarca euro daha fazla prim bedeli alındığına dikkat çekildi.

Ev numarasındaki harfe göre değişiyor

Derneğin özel olarak yaptığı tek vaka üzerinde yaptığı bir araştırmada çok çarpıcı sonuçlar elde edilmiş. Den Haag’da ikamet eden bu kişinin aynı sokakta oturan kapı komşusundan 105 euro daha fazla konut sigortası primi ödüyor.

Peki bu aradaki fark nerden çıkıyor? Verilen bilgiye göre sözü edilen kişi 83A adresinde oturuyor komşusu ise 83 numaralı dairede. Sigorta şirketi SNS Reaal prim bedellerini rekabete açık enformasyon olduğu gerekçesi ile konu ile ilgili bilgi vermekten kaçınıyor. RTL’e konuşan şirket sözcüsü konut sigortalarında konutun konumuna göre bedellerin ayarlandığını doğrularken bu işlemin otomatik olarak yapılmadığını belirtti.

Sokağa göre de değişiyor

Sigorta primlerindeki farklı miktarlar genellikle evin konumuna, bölgenin hırsızlık riskine ve hasar riskine göre belirleniyor. Ancak Tüketici Derneğinin yaptığı araştırma bunda da farklı bir yöntem olduğunu gözler önüne seriyor. Özellikle riskli bölge tanımı sigorta şirketlerine göre farklılıklar gösteriyor. Bazı durumlarda aynı bölgede farklı sokakların tanımı bile değişiyor.

Örneğin ASR sigorta şirketine göre riskler değişiyor. Başka bir değişle bir sokağın bir yakasında öğrenci evi diğer yakasında yaşlılar evi varsa farklı uygulamaya tabi tutuluyor.

Utrecht’te toplam 31 sigortalı ile yapılan araştırmada 17 şirketin kişinin ikamet ettiği adresin posta koduna göre hareket ettiği ortaya çıktı. Sigortalıların 7’sinde posta kodunda bulunan ek harflerin dahi prim miktarında etkili olduğu görülüyor. BLG Wonen, SNS ve Vivat prim miktarlarını adrese ve ev numarasındaki harflere göre belirliyor.

© SONHABER.NL