Avrupa Birliği (AB), terör örgütleri DAEŞ ve El-Kaide ile mücadele imkanını artırmak için yeni yasal düzenlemeler yaptı.

AB Konseyi, terör örgütleri DAEŞ ve El-Kaide ile mücadele için yeni yasal düzenlemeler hayata geçirildiğini açıkladı.

Buna göre, DAEŞ ve El-Kaide ile ilişkili kişi ve kurumlarla beraber bunların destekçilerine de seyahat yasağı ve mal varlığı dondurma gibi yaptırımlar uygulanabilecek. Ayrıca, yaptırım uygulanan kişi ve kurumlara hiç kimse herhangi bir şekilde mali kaynak sağlayamayacak.

Bu karar öncesinde sadece Birleşmiş Milletler ve AB üyesi ülkelerin terör listelerindeki kişi ve kurumlara AB çapında mal varlığı dondurulması ve seyahat yasağı gibi yaptırımlar uygulayabiliyordu. Yapılan düzenlemeyle, AB, terör örgütleriyle bağlantılı herkese karşı kısıtlayıcı tedbirlere başvurabilecek.

Kararla, terör saldırısı hazırlığı ve planlamasına katılanlar, DAEŞ ve El-Kaide'ye mali destek sağlayanlar, bu örgütlerle silah veya petrol ticareti yapanlar, bu örgütlerden eğitim alanlar, terörist toplayanlar, tahrik edici davrananlar, provokatif eylemlere katılanlar, AB dışında insan haklarını suistimal eden, insan kaçırma, cinsel istismar, tecavüz, zorla evlilik, köleleştirme gibi faaliyetlerde bulunanlar ve yabancı savaşçılar AB yaptırımlarına hedef olacak.

Belirlenecek seyahat yasağı listesindeki kişilerin herhangi bir AB ülkesine girişine izin verilmeyecek. Listede olan AB vatandaşı ise sadece kendi vatandaşı olduğu ülkeye giriş yapabilecek.

Yaptırım listesi, AB üyesi ülkelerin tavsiyesi sonrasında AB Konseyi kararı ile oluşturulacak.

AA