Bankacılar ve borsa çalışanları genellikle hırs ile motive ediliyor. Bu gruba satış personelleri ve emlakçılar da dahil olmuş durumda.

Çarşamba günü Volkskrant gazetesinde yer alan bir haberde; başta bankacılar ve borsa çalışanları olmak üzere, satış personelleri ve emlakçıların para konusunda açgözlü ve hırslı olduklarının ortaya çıktığı belirtildi.

Habere konu olan araştırma 100 bin kişinin katıldığı ve Intermediate Ulusal Maaş Araştırması ve Nyenrode İşletme Üniversitesi tarafından yürütülen bir araştırmaya dayanıyor. Bugün açıklanan araştırma sonucuna göre para konusunda bu kadar hırslı davranmayan deyim yerinde ise açgözlü olmayanların çalıştıkları sektörler sağlık, eğitim veya kamu işleri oluyor.

Araştırmacılara göre açgözlülük karşılığını da veriyor. Örneğin açgözlüler ortalamasının üzerinde geliri olan satış yöneticilerinin geliri ortalama geliri olan kişilerin neredeyse 10 misli.

Nyenrode psikoloji profesörü Jaap van Muijen konu ile ilgili olarak gazeteye yaptığı açıklamada, prensipte açgözlülüğün kötü olmadığını belirtirken “Eğer bu özellik üretken bir şekilde kullanılırsa, ekonomik gelişmeye ve yenilenmeye yol açar. Ancak amacından çıkarsa, yıkıcı sonuçlar doğurur” ifadesini kullandı.

Van Muijen, doğal olarak her bankacının açgözlü olmadığını da vurgularken, açgözlülük sıralamasında yaklaşık yüzde 20’lik bir kesimin alt sıralarda yer aldığını belirtti.

© SONHABER.EU