İZMİR (AA) - TOLGA ALBAY - Dünyada tüketimi giderek artan Akdeniz balıklarının en büyük üreticisi konumundaki Türkiye, THY'nin geniş uçuş ağı sayesinde ihracatını katlayarak artırıyor.

ABD ve Dubai gibi uzak noktalara uçakla günlük balık gönderen ihracatçılar, 2023 için konulan 1,5 milyar dolarlık ihracat hedefini aşmayı hedefliyor.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Ege Su Ürünleri ve Havyansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkan Vekili Taner Ciğer, Türkiye'nin 135 bin ton çipura - levrek, 110 bin ton alabalık üretimiyle bu ürünlerde dünya lideri olduğunu, toplam balık üretiminde de Avrupa'da Norveç'ten sonra ikinci sırada bulunduğunu dile getirdi.

Türk firmalarının Ege Denizi'nin balık yetiştiriciliği için ideal koşullarını iyi değerlendirdiğini, girdiği tüm pazarlarda kalitesi ve fiyatıyla etkili konuma ulaştığını anlatan Ciğer, yıllık 850 milyon dolarlık su ürünleri ihracatının yüzde 70'inin AB pazarına gönderildiğini, bu coğrafyadaki birçok ülkede pazar lideri olduklarını kaydetti.

- THY gücüyle uzaklara ihracat

Son dönemde farklı pazarlara girmek üzere çalışma yürüttüklerini ifade eden Ciğer, uzak pazarlarda Ege'nin verimli sularıyla Türk Hava Yolları'nın gücünü kullanarak başarı elde ettiklerini belirtti.

Balığın ABD, Ortadoğu ve Uzakdoğu gibi pazarlara taze ve soğutulmuş olarak naklinin ancak hava kargoyla yapılabildiğini, bu anlamda dünyanın en geniş uçuş ağına sahip olan THY'nin kendilerine büyük avantaj sağladığını ifade eden Ciğer, şöyle konuştu:

"Son 5 yılda balık üreticilerine THY sayesinde yeni pazarlar açıldı. THY'nin geniş uçuş ağı sayesinde ürünlerimizi taze olarak gönderdiğimiz ABD ve Dubai'deki restoranların menülerine Türk balıklarını sokmaya başladık. Bunu Japonya, Hong Kong ve Güney Kore izliyor. Sadece hava kargonun getirdiği avantajla bu yıl ihracatımızı 100 milyon dolar artırdık. Yakın zamanda ABD en büyük pazarımız olacak. Bu büyüme trendiyle devam etmemiz halinde 2023 için belirlediğimiz 1,5 milyar dolarlık hedefi aşacağız."

- Türk levreği mönüye girdi

THY'nin geniş gövdeli uçaklarının her gün sefer düzenlediği New York, Boston, Los Angeles, Miami ve Atlanta'ya günlük taze balık gönderdiklerini söyleyen Ciğer, bu pazarda Şili gibi ülkelerden gelen levrekler yerine artık "Mediterranean fish from Turkey" (Türkiye'den Akdeniz balığı) etiketi bulunan Türk levreğinin tercih edildiğini kaydetti.

Dünyada dışarıda yemek kültürü en belirgin olan pazar konumundaki ABD'de bir ürünün restoran mönülerine girmesi halinde "sırtının yere gelmeyeceği" yönünde yorumlar yapıldığına işaret eden Ciğer, 2 bin 500 tonla başladıkları ABD pazarının 3 yılda 10 bin tona ulaştıklarını, Dubai'ye yaptıkları ihracatın da ikiye katlanarak 4 bin tona çıktığını ifade etti.

Türkiye, son 1 yılda 158 bin ton su ürünleri ihraç ederek 886 milyon dolar gelir elde etti.