Aldığımız bir haberi değerlendirmek için gittiğimiz Güney Hollanda’nın Spijkenisse kentinde, Baba-Oğul Davarcı’ların açılış için geri sayımın başladığı AVM ( Alış-Veriş Merkezi ) hakkında da bilgi aldık.

Yenilikler peşinde bir baba, bir oğul


Hollanda’ya 1972 yılında çocuk yaşta gelen Baba Semih Davarcı’nın asıl mesleği psikolog. Aslen Mersinli olduğunu öğrendiğimiz Semih bey, mesleğini icra etmekle birlikte Rotterdam Ana Kent Belediyesi bütçe planlama dairesinde üst düzey memur olarak çalışmanın yanı sıra 1989 yılında ticaret hayatına da atılmış.

Oğlu Semir ise, Hakla ilişkiler uzmanı, marketing konusunda uzman. 1988 yılında doğmuş. Tahsilini tamamladıktan sonra çeşitli firmalarda danışmanlık yaptıktan sonra Spijkenisse’ye açılacak AVM’de birlikte çalışmaya karar vermiş. 
Yan yana gördüğünüzde baba-oğuldan ziyade iki arkadaş, iki çok iyi anlaşan ortak, iki farklı nesil fakat aynı yöne farklı fakat olumlu bakan, birbirlerini tamamlayan iki insan olduğu hemen fark ediliyor.

İlk sorumuzu Baba Semih Bey’e soruyoruz Sorularımıza cevabı bazen baba bazen oğul verdiği için Semih ve Semir Davarcı yerine sadece SD diyeceğiz.

Son Haber: Sizin kendi firmanız var mı, ya da ürettiğiniz bir ürün ve akabinde neden AVM?
SSD: Farklı, yeni arayışların içindeyiz. Biz ticaret hayatına başladığımdan birkaç sene sonra farklı ne yapabilirim diye düşündüm ve doğal, tabi katkısız yoğurt üretimine başladım.
SH: İçinde bulunduğumuz mekanın adı Selena’s; ürettiğiniz ürünlerin adı mı?
SSD: Yok bu yine doğal, hormonsuz meyvelerle ve doğal yoğurt, çeşitli meyve kuru yemişlerle yapılan bir meyve kokteyli diyebiliriz.
SH: Yani marka, isim ve içerik hakkı sizin, Hollanda’da başka yerde yok değil mi? Müşterisi nasıl beğenildi mi peki?

SSD: Evet, isim olarak kızımın adını verdik. Hollanda’da başka yerde şubemiz yok. Selena’s için şunu diyebilirim, doyurur şişmanlatmaz ayrıca daha da önemlisi bir günde bir insanın alması gereken vitaminlerin hepsi var ve doğal yollardan üretilmiş.
Tek çatı, hem Doğu hem Batı, Galeries Bazar adı…
SH: Tebrik ediyoruz, inanın biz de çok beğendik. Asıl konumuz AVM, önce adından başlayalım adı ne olacak?
SSD: Adı Galeries Bazar… İsim olarak da AVM’mizin verceği hizmet olarak da doğu ile batının hizmet sektörlerini bir çatı altında toplayacak bir alışveriş merkezi olmasını düşündük.

SH: Tam olarak nerede, ulaşım, park sorunu gibi şeyler bu tür yerler için önemli değil mi?
SSD: Yerimiz, Spijkenisse şehrinin tam şehir merkezinde, bu şehre gelen insanın bulmaması mümkün değil. Park sorununa gelince binamızın altında bize ait 650 arabalık park yerimiz var.
SH:Böyle devasa bir yatırım için büyük şehirler değil de neden Spijkenisse?
SSD: Biz Bureau Stedelijke Planning araştırma şirketine geniş çaplı bir araştırma yaptırarak burada karar verdik. Araştırma sonuçları en doğru yerin burası olduğunu gösterdi. Rotterdam’da Belçika sınırına kadar olan bölgede böyle bir AVM yok. Bu bölgenin bir başka özelliği de yaklaşık 1.3 milyon insanın ikamet ettiği bu bölgede ailelerin çoğunun çift gelirinin olması. Diğer bölgelere nazaran aile bazında gelir seviyesi yüksek bir bölge.

SH: Rotterdam’da yeni açılan Markthall gibi bir şey mi, yada Bewerwijk pazarı gibi diyebilir miyiz?
SSD: Hayır diyemeyiz. Baştanda söylediğim gibi biz olmayan şeyleri yapmak istiyoruz. Bizim konseptimizde böyle bir alışveriş merkezi yok. Şu kadarını söyleyeyim bir aile buraya geldiğinde çocukları ile tüm gününü burada geçirebilecek, alışverişini yapacak, yemeğini yiyecek.

SH: Çok kültürlü bir alışveriş merkezi olacağı görünüyor elimizdeki broşür ve tanıtım kitapçıklarından
SSD: Evet şöyle düşünün, İstanbul’un kapalı çarşısı, modern AVM’ler karışımı bir konsept.

SH: AVM’nin alanı kaç metre kare ve içinde kaç işyeri olacak?
SSD: 120 iş yerinin yer alacağı iki katın toplamı 4.600 metre kare.. Biz bu 120 işyerinin mümkün mertebe değişik sektörlerden olması için özen gösteriyoruz. O yüzden yoğun ilgi var ve bu konuda seçiciyiz, ince eleyip sık dokuyoruz.

SH: Peki nasıl duyurdunuz işverenlerin ilgisi nasıl, buradan Türkiye’den veya başka yerlerden?
SSD: Şu anda henüz bir reklam duyuru yapmadığımız halde 120 iş yerinden 70’i kiralandı. Diğer 50’si için teklifler ve görüşmeler devam ediyor. Az önce söylediğimiz gibi aynı sektörden iki iş yeri olsun istemiyoruz, bazen de bizim konseptimize uygun olmuyor buradan yer almak isteyenlerin sektörü.
SH: Ne zaman kurdeleyi kesmeyi yani açılış yapmayı düşünüyorsunuz.
SSD: Yeni yıla kadar bitirmeyi planladık. inşallah, iç dekorasyon ve mimari işleri ile uğraşıyoruz. İKEA modeli bir sirkülasyon olacak. Gelen müşterilerin AVM’ye girdikten sonra iç güzergah düzenlemesi ile her yeri görmesi sağlanacak.

Yatırımcının 15 Bin Avro’su olması yeterli

SH: Söyleşiye başlamadan önce sosyal ve kültürel faaliyetler demiştiniz, biraz açar mısınız?
SSD: Bu alışveriş merkezinin girişinde her gün canlı müzik olacak. Çeşitli ülkelerin sanatçıları müşterilerimizi kendi ülkelerine ait müzik eşliğinde karşılaşın müşterilerimizi. Yani her gün bir başka ülke sanatçısı. Öyle bangır bangır kulakları yırtmadan. Önümüzde çok büyük bir meydan var. Bu meydanda her ay bir uluslararası festival yapacağız. Malumunuz Hollanda’da sokak festivalleri meşhur. Biz bunu bu eşsiz manzara içinde düzenli ve geleneksel hale getireceğiz. Aynı caddede tiyatro salonumuz, sinemamız ve düğün salonumuz var.
SH: Geldik yatırımcıların aradığı soruya, Bu arada bir işyeri sahibi olmanın, yatırım yapmanın bedeli ortalama ne kadar?
SSD: Ortalama değil maksimum 15 bin Avro…
SH: Anlamadım 15 bin Avro dediniz değil mi?

SSD: Evet, biz tüm düzenlemeyi kendimiz yapıp vereceğiz, yatırımcı sadece ürününü getirip kiraladığı yere koyup satacak. Diyelim ki restoran sektöründe bir arkadaşımız, geldi beğendi. O sadece tezgahlarını, ocaklarını getirmesi yeterli. Masa, sandalye, iç dekor vs hepsi bize ait…
SH: Bir kez daha soruyor ve söyleşiyi noktalıyoruz, Çünkü bu söyleşiyi buraya kadar okuyan mutlaka sizi arayacaktır. Galeries Bazaz’ a yatırım yapmak iş yeri açmanın bedeli maksimum 15 bin Avro dediniz, değimli?

SSD: Evet 15 bin Avro dedik…

13315692_499697003574210_7488385335147240814_n

SH: İlgi duyanlar sizi nasıl bulacak, nasıl ulaşacak?
SSD: Galeries Bazar Telefonumuz +31 (0) 850 605 443
Mail olarak ise: [email protected]
Daha geniş bilgi ve görseller için de WEB sitemizi inceleyip bize ulaşabilirler:
www.galeriesbazar.com
SH: Bu söyleşi ve az önce ikram ettiğiniz, sizin kendi üretimiz olan Selena’s için teşekkür ediyor balarılar diliyoruz.
SSD: Bizde gösterdiği ilgi ve tarasız haberciliği için Son Haber ekibine teşekkür ediyoruz.

Gerçekleştirilmesi planlanan Galerie Bazar projesinin içeriğini görüntülemek için buraya tıklayınız ..

©SONHABER.EU