AYDIN (AA) - FERDİ UZUN - Dünyanın bir çok ülkesine ihraç edilen Aydın inciri, kurutulma sahalarına alınmaya başlandı.

Dünyanın en lezzetli kuru incirinin yetiştirildiği Aydın'da üreticiler, sabah erken saatlerde tarlalarda başlayan mesailerini, kuruyup dallardan düşen incirleri toplayarak geçiriyor.

Sepetlere doldurdukları incirleri daha sonra masa üzerine 1. ve 2. kalite şeklinde ayıran üreticiler, ardından mahsulü tahta sergiler üzerinde, güneş ışınlarını alacak şekilde kurumaya bırakıyor.

Çiftçileri bu kurutma döneminde en çok korkutan şey ise yağmur. Yağmurun kurumaya bırakılan incire büyük zarar vermesinden endişe eden bazı üreticiler, hava durumu hakkında sürekli bilgi alıyor, bazı üreticiler ise işlerini garantiye almak için serada kurutma yöntemini tercih ediyor.

Yaklaşık 2 aylık sürede mahsulü kurutan üreticiler, daha sonra tüccara ya da TARİŞ'e satış için bir araya geliyor.

Germencik ilçesindeki tarlasında ürünleri toplayan 60 yaşındaki Emine Altın, AA muhabirine, 30 yıldır kuru incir üretimi yaptıklarını, 4 kişilik ailesi ve 2 çalışanıyla 16 dönüm arazideki mahsulü 2 ay gibi bir sürede toplayıp kuruttuklarını anlattı.

Üründen geçen sezon, doğa şartlarının etkisiyle istenilen verimi alamadıklarını dile getiren Altın, bir önceki sezona göre daha iyi olan yeni sezon mahsulün yüzlerini güldüreceğini söyledi.

Saat 06.30'da tarlada iş başı yaptıklarını, yere dökülen ya da dalından düşmek üzere olan incirleri toplayıp kuruma sahasına serdiklerini dile getiren Altın, "İncirlerimiz bu sene iri ve beyaz, yani kaliteli. Geçen sene çok kötüydü, o yüzden bu yıl daha mutluyuz. Bu yıl fiyat açısından da tatmin edici rakamlar bekliyoruz." diye konuştu.

Germencikli bir başka üretici Seyfi Sivri ise mahsulü gördükten sonra bu yıl beklentilerinin yükseldiğini aktararak, "Geçen yıla göre daha iyi bir ürün var. Toplamda yıllık 15 tonluk üretim yapıyoruz. Bizim için üretimden daha çok kalite önemli. İklim şartları iyi olduktan sonra bizim de ürünümüz iyi oluyor." dedi.

TARİŞ İncir Birliği Başkanı Ahmet Fevzi Aruman da Aydın incirinin dünya kuru incir üretiminin yüzde 60'ını karşıladığını, kalitesiyle tercih edildiğini vurguladı.

"Rekolte tahmini için ekipler sahada bir çalışma yapıyor ve ayın 18'inde bitecek. İyi kalitede bir ürün bekliyoruz." diyen Aruman, üreticinin yüzünün güleceği bir sezon geçirmeyi ümit ettiklerini belirtti.

Rusya ile ilişkilerin düzelmesinin de incir ihracatına olumlu yansıyacağını anlatan Aruman, "Bu yıl ihracat rakamlarımızda bir artış bekliyoruz." ifadesini kullandı.