İZMİR (AA) - MERİÇ ÜRER - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Afrika İş Konseyleri Koordinatörü Tamer Taşkın, Türkiye ile Afrika ülkeleri arasındaki ticaret hacmi artışının önündeki en büyük engelin "dil" sorunu olduğuna dikkati çekerek, "Afrika ülkeleriyle hem ticarette hem siyasi ilişkilerde iyi bir noktaya geldik. Daha çok pazara ulaşmamız için dil sorununu çözmemiz lazım." dedi.

Taşkın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye ile Afrika ülkeleri arasındaki ekonomik ve siyasi ilişkilerin çok iyi bir konuma geldiğini, Türkiye'nin Afrika ülkelerinde birçok sektörde iş yaptığını ancak sağlık sektöründe "dil" sorunu nedeniyle geride kalındığını ifade etti.

Afrika kıtasında çok fazla özelliğe sahip 54 ülke olduğunu dile getiren Taşkın, Afrika kıtasının yıllardır var olan "aç", "susuz" imajının aslında birkaç ülkede olduğunu ancak bu imajın tüm kıtaya mal edildiğini söyledi.

Taşkın, bu imajın yıkılmasıyla Afrika'nın derinliklerine inileceğini belirterek, bu durumun ilişkilere de yansıyacağını ve daha sağlıklı kararlar alınacağını kaydetti.

- "Anlaşamadıkları için Türkiye'ye gelmiyorlar"

Afrika ülkelerinde yaşayan insanlara, sağlık problemlerinin çözümü için "Türkiye'ye neden gelmiyorsunuz" diye sorduğunda insanların "dil" sorununa dikkati çektiğini ifade eden Taşkın, şunları söyledi:

"Bir gün Ürdün'den Sudan'a geçiyorum. Havalimanında Sudanlılarla konuşuyorum. İçlerinde hasta olanlar var. Sudanlılar Ürdün'e hastaneye geliyorlar, genellikle de cumartesi günü taburcu oluyorlar, uçak götürüyor onları. Bütün uçak taburcu olmuş hasta. Bindim uçağa sohbet ediyoruz, 'Ürdün'e neden geliyorsunuz, neden Türkiye'ye gelmiyorsunuz? Türkiye Ürdün'e göre 10 kat daha iyi sağlık hizmetlerinde' diye sorduğumda 'Anlaşamıyoruz, biz Arapça biliyoruz.' dediler. O zamandan beri bu konuyu dile getiriyorum, diyorum ki dili önemseyin. Sadece doktorun değil, hemşirenin de dil bilmesi lazım. Herkesi standart normal dil bilmeyen biri olarak işe alırsan zor. Eğer ben dünyaya sağlık hizmeti sunacağım diyorsan dil sorununu çözmen lazım. Lisan sağlıkta çok önemli. Afrika ülkelerinde en çok sağlık sektöründe başarılı olabiliriz ancak Afrikalılar anlaşamadıkları için Türkiye'ye gelmiyorlar."

- Afrikalı öğrencilere çalışma izni önerisi

Dil sorununu çözmek için önerilerde bulunan Taşkın, Türkiye'de özellikle tıp fakültelerinde okuyan Afrikalı öğrencilere çalışma izni verilmesi gerektiğini savundu.

Türkiye'de 4 bin civarında Afrikalı öğrencinin eğitim gördüğünü kaydeden Taşkın, hepsinin eğitimleri bittiğinde ülkelerine döndüğünü, Afrikalı öğrencilerin, Türkiye ile Afrika ülkeleri arasındaki ticaretin artırılması konusunda önemli olduğunu vurguladı.

Fabrikasını kurduğu ilk sene ODTÜ mezunu bir Sudanlı'yı işe aldığını, bu kişinin kendisini Afrika pazarına soktuğunu, işe aldığı Hacettepe Üniversitesi mezunu bir Kongolu'nun Batı Afrika pazarına girmesine vesile olduğunu anlatan Taşkın, "Çalışma izniyle birlikte Türkiye'ye gelen yabancılar Türkiye'deki hastanelerde kendi renklerinden, lisanlarından güvenebilecekleri bir insan görürler. Sonra bu insanların rakamları büyüdükçe biz orada bu yatırımları yapmaya başladığımız zaman da Türkiye'nin disiplini, terbiyesi, kalitesi, sağlık tecrübesi içerisinde yetişmiş insanları oralara götürerek bu hastanelerin orada güven kazanarak başarılı olmalarını sağlayabiliriz. Onun için sağlık sektörümüz bugün geldiği seviyede gerçekten çok güçlü, yabancıya lisan açısından çözüm bulması lazım." diye konuştu.

- "İhracat yetersiz"

Afrika ülkelerine ulaşımın eskiye göre oldukça kolaylaştığını ifade eden Taşkın, bu durumun ekonomik ve siyasi ilişkilere de yansıması gerektiğini kaydetti.

Taşkın, Türk mallarının Afrika'daki imajının "Avrupa kalitesinde Asya fiyatlarında" olduğunu dile getirerek, Afrika'da Türk malına ve müteahhitlerine büyük bir güven olduğunu belirtti.

Ticaret hacminin artışı için kendilerine bütün fırsatların verildiğini kaydeden Taşkın, şöyle devam etti:

"1,5 milyar insanın olduğu 54 ülkeyi konuşuyoruz. Madencilik, tarım, hayvancılık var. Başka da bir şey yok. Her şeyi de ithal ediyorlar. Her şeyi ithal eden 1,5-2 trilyon dolar olan bir pazarın ticaret hacmi, diyelim yarısını ithalat yapsa yarısını ihracat yapsa 1 trilyon dolar mal ithal ediyor koca Afrika. Ben bugün neredeyim? 10 milyar dolardayım, hiçbir şey. Afrika ülkeleriyle hem ticarette hem siyasi ilişkilerde iyi bir noktaya geldik. Daha çok pazara ulaşmamız için dil sorununu çözmemiz lazım. Bizim gruplar halinde Afrika'ya gidip sektörlerde doğru insanları bulup pazarlara girmemiz lazım."