Eindhoven Belediye Başkanı ve Daimi Encümenleri Kurulu bu hafta, Denk Partisi Eindhoven Belediyesi Meclis Grup Başkanı Adem Topdağ tarafından yöneltilen soruları cevapladı. Gelen cevaplar, belediyenin sosyal medyada sahte hesaplar açarak vatandaşları takip ettiğini ortaya çıkarttı.

Bu açıklamayla; belediyenin özellikle Katılım Yasası, Sosyal Destek Yasası ve Gençlik Yasası ile ilgili bölümlerinin bu yöntemi kullandığı, sosyal medya üzerinden sahte hesaplar açarak vatandaşları casus gibi takip ettiği kesinleşmiş oldu.

Belediye konu ile ilgili açıklamasında, uygulanan yöntemin hukuk dışı olduğunun anlaşılması üzerine, derhal sonlandırıldığını belirtti.

Yalnızca polis ve istihbarat kullanabilir

Bu yılın başlarında, hükümet tarafından sosyal medyada sahte hesapların kullanılması konusu büyük yankı uyandırmıştı.

Yapılan araştırmada; sadece polis ve istihbarat servisleri tarafından ve katı kurallar altında kullanılmasına izin verilen, 'sahte profil açarak diğer hesapları kontrol etme' yönteminin her altı belediyeden biri tarafından kullanıldığı ortaya çıktı.

Eindhoven belediyesi de bu yöntemleri kullanan belediyelerden biri oldu. Belediye ödenek yolsuzluğu departmanının  Facebook üzerinden isimsiz (sahte) hesaplar açarak vatandaşları kontrol ettiğini kabul etti. Belediye, bu yolla elde edilen bilgilerin  kaydedilmediğini açıkladı.

Belediyenin sanal casusluk yaptığı bir başka birimi ise lisans başvurusu yapan kişilerin dürüstlük değerlendirmelerinin araştırıldığı departmanı oldu.
Facebook üzerinden sahte bir profil açan birim, herkese açık sayfaların bilgilerini kontrol ederek bilgi toplamaya çalıştı. Belediyeye göre kapalı gruplara veya sayfalara erişim için talep gönderilmedi.

Gösteriler ve kriz anları

Belediyenin daha önce AD gazetesinin yönelttiği sorulara verdiği cevabında, olası kriz durumlarında veya gösterilerde internet üzerinden kişilerin izlendiği açıklanmıştı. Ancak açıklamada; niyet bu olmadığı halde, yetkililerin kişisel hesaplarını bilgi toplamak  için kullandıkları belirtilmemişti. DENK'e verilen yanıtlarda ise bundan böyle belediyenin resmi hesabının kullanılacağını söylemesi oldukça dikkat çekici.

Öte yandan belediye açıklamasında; önceki yaklaşımın, gösteri izinlerinin verilip verilmemesi kararında bir etkisi olmadığı vurgulanırken, ödenek konusunda nasıl bir etki yarattığı hakkında hiç bir açıklama yeralmadı.

Bu casusluğun peşini bırakmayacak

Denk Partisi Eindhoven Belediyesi Meclis Grup Başkanı Adem Topdağ, belediyenin açıklamalarının şoke ettiğini belirtti.

Topdağ "Vatandaşların mahremiyeti ve hükümete duyulan güven üzerindeki etkisi konusunda endişeliyim" şeklinde açıklama yaptı.

DENK Meclis Üyesi bu işin peşini bırakmayacağını ve belediyeye yeni soru önergelerini  sunacağını belirtti. Topdağ, özellikle ödeneklerin bu yolla kesilip kesilmediği hususunda hiç bir yanıt almadığını vurguladı.

Topdağ böyle bir durumda itiraz hakkının olup olmadığını da araştıracağını sözlerine ekledi.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU