Bisikletleriyle tanınan Hollanda’da bir ilke daha imza atıldı. Amsterdam Central İstasyonunda suyun altına 7 bin bisikletin sığabileceği bir park inşa edildi. Bu ay içerisinde aynı bölgede 4 bin bisikletlik bir park daha açılacak.

Stationsplein, “Open Harbourfront”un altında inşa edilen, 7 bin bisiklet kapasitesine sahip dev bisiklet parkı, mimari açıdan da büyük ilgi görüyor. Park 26 Ocak tarihinde resmen halka açıldı. Wurck tarafından tasarlanan Stationsplein parkı, yer altından metro ve Amsterdam Central İstasyonu’na bağlı. Böylelikle yolcular, toplu taşıma tesislerine de kolaylıkla ulaşabiliyor.

Her gün 200 bin kişinin geçtiği ve geçenlerin yaklaşık yarısının bisiklet kullandığı Stationsplein’da, bu büyüklükte bir bisiklet parkının açılması, hem kaldırımlar ve yol kenarlarında bulunan bisiklet kilitleme alanları ortadan kalkmasını sağlayacak ve bisiklet sahipleri de araçlarını güvenle park edebilecek.

Parkın inşaatı 4 yıl sürdü. Bisikletini bu parka bırakmak isteyen sürücüler ilk 24 saat için ücret ödemeyecek. Daha sonra her ek gün için sadece 1,35 euro ödemek zorunda. Bisikletler en fazla 28 gün boyunca park alanında kalabiliyor.

Amsterdam Museum ile işbirliği içinde yapılan parkın tasarımında mekana yerleştirilen, eski Swammerdam Institute’dan Lex Horn’un iki sgraffito eseri de dikkat çekiyor.

bisiklet parki01

İkinci park alanı 4 bin bisiklet kapasiteli

Amsterdam’da yine aynı bölgede bu ay içerisinde 4 bin bisikletlik ikinci bir park daha açılacak. VenhoevenCS tarafından tasarlanan IJboulevard bisiklet parkının doğu ve batı cephelerindeki girişlerine, ünlü tablolardan bir parçanın yer aldığı panoramik duvar resimleri yapılmış.

bisiklet parki 02

Aslında Stationsplein parkı, Hollanda'nın en büyük yer altı bisiklet parkı değil; Utrecht şehrinde 12.000 bisiklet kapasiteli daha büyük bir yer altı bisiklet parkı bulunuyor. Ancak Amsterdam'daki yeni park, suyun altına inşa edilmiş olmasıyla dünyada bir ilk. 
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.