2008 resesyonundan ve koronavirüs pandemisi sonrasında dünya ekonomisi iyileşmeye başladı. Büyüme ayrıca küresel yoksulluğu düşürüyor. OECD ve Avrupa Birliği'nin 40 üye ülkesinde bu oran 2014 ile 2021 arasında yüzde 8 azaldı. Ancak bu ülkelerde hala 69 milyon çocuk yoksulluk sınırının altında yaşıyor. 

Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu Unicef'e göre, bir ülkenin yoksullukla mücadele etmesi için olağanüstü zengin olması gerekmiyor. Örneğin, Avrupa Birliği'nin en yoksul ülkelerinden biri olan Polonya, çocuk yoksulluğunu yüzde 38 oranında azalttı. Slovenya, Letonya ve Litvanya'da da yüzde 30'un üzerinde bir düşüş oldu. Buna karşılık, listenin en yüksek gelirli ülkesi olan Birleşik Krallık'ta çocuk yoksulluğu 2014'ten bu yana yüzde 20 arttı. 

Polonya çocuk yoksulluğunu politikalarında öncelik haline getiriyor
Unicef Sözcüsü Philippe Henon, “Polonya gibi ülkeler çocuk yoksulluğunu politikalarında öncelik haline getiriyor.” dedi.  Henon’a göre, Belçika yoksulluk açısından 12. sırada yer alıyor ve ülkedeki çocukların yüzde 11.9’u yoksulluk içinde yaşıyor. Sosyal güvenlik sistemi Belçika’da olmasaydı bu oran çok daha yüksek olurdu. 

En büyük zorluk konut sağlama alanında. 2020'de Belçika'daki çocukların yüzde 18,3'ü, örneğin küf ve nem lekeleri olan sağlıksız evlerde yaşıyordu. 

Ekonomi toparlanırken, en zayıflar geride kalıyor. Ekonomik resesyon dönemlerinde çocuk yoksulluğu yaygındı. Bugün ise, tek ebeveynli ailelerde yaşayan çocukların yoksulluk içinde yaşama olasılığı üç kat daha fazla. Belçika'da bu oran beş kat daha fazla

Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Fotoğraf: Pixabay - Pexels

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş