TBMM Genel Kurulu'nda yapılan 26. Dönem Milletvekili yemin töreni resmen başladı... Milletvekilleri yemin ediyor. TBMM Genel Kurulu 1 Kasım seçimlerinin ardından bugün açılıyor. Milletvekilleri, 26. Dönem'in 1. Yasama Yılı'nın açılışında yemin ediyor. Yemin töreninin yaklaşık 10 saat sürmesi bekleniyor...

Meclis’e en yaşlı üye sıfatıyla geçici başkanlık yapan Deniz Baykal açılış konuşmasını yaptı. Baykal açılış konuşmasında barış, kardeşlik ve uzlaşı mesajı verdi.

"Bugün tek parti hükümetinin kurulacak olması uzlaşı ihtimalini ortadan kaldırmamış daha da artırmıştır. TBMM diyalog ve şeffaf içinde çalışmalıdır. Hem parlemanto da hem de yargıda hesap verilecek şekilde olmalıdır. Tarihsel bir kırılmanın yaşandığı bir dönemde görev yapacağız. Devletlerin parçalandığına ve yeniden kurulmasına tanıklık ediyoruz. Şiddet ve vahşet siyasetin yeni enstrümanları haline dönüşüyor. Çevremizdeki bu yangının sönmesi için uluslararası bir uzlaşı aramalıyız. İlk görevimiz Ortadoğu'daki yangının Türkiye'ye sıçramasını önlemeliyiz. Bizim devletimiz ırk ve kafatası devleti değildir. Siyasetimiz din, ırk, mezhep siyaseti değildir, olmamalıdır.

Irkımız, soyumuz ne olursa olursun hepimiz aynı siyasi kimliğin parçasıyız. O halka Türk milleti denilmektedir. Devlet veya cemaat ile din dayatmanın nelere yol açacağını görüyoruz. Vatan uğruna verdiğimiz şehitlerimizi saygıyla anıyoruz. Tarihimizden ders çıkararak barış ve kardeşlik üretebilirsek Türkiye'miz 21. YY'ın en parlak ve en saygın ülkelerinden biri olacaktır."

BESMELE ÇEKEREK YEMİN ETTİ

Meclisin engelli milletvekili AK Parti Bursa Milletvekili Bennur Karaburun ilk yemini etti. Karaburun, 7 Haziran sonrası ettiği yeminde olduğu gibi yine "Bismillahirrahmanirrahim" diyerek yemin etti.



Leyla Zana'nın yemin ederken kullandığı Kürtçe cümleden dolayı yemini kabul edilmedi.