Trump’ın Kudüs kararını eleştiren karar tasarısı BM Genel Kurulu’nda ABD’nin tehditlerine rağmen 9’a karşı 128 oyla kabul edildi.
ABD, İsrail, Guatemala, Honduras, Marshall Adaları, Micronezya, Nauru, Togo, Palau, Kudüs kararına karşı oy kullandı.

"Oylama Filistin davasının hala davamız olduğunu göstermek için önemlidir"
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, BM Genel Kurulu'ndaki konuşmasında “Oylama Filistin davasının hala davamız olduğunu göstermek için önemlidir. Bu bağlamda, bugün adalet ve barış için sesimizi yükselteceğiz.” dedi.

Çavuşoğlu, konuşmasını, "BM üyesi bir ülke diğer diğer üyeleri tehdit etti. Bazıları ise gelişme yardımlarının kesilmesiyle tehdit edildi. Bu kabul edilemez." diyerek sürdürdü.

Trump'ın Kudüs kararının tüm evrensel değerlere korkunç bir saldırı olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, "Ülkelerin oylarının satın alınabileceğini düşünmek ahlaki değildir. Biz korkmadık! Güçlü olabilirsin, ama bu seni haklı yapmaz." açıklamasında bulundu.

Çavuşoğlu, “Türkiye asla Kudüs’ü yalnız bırakmayacaktır. Filistin halkı asla yalnız kalmayacaktır. Dünya beşten büyüktür.” dedi.

"Kudüs barışın da savaşın da anahtarıdır"
Filistin Dışişleri Bakanı Maliki, BM Genel Kurulu'na hitap ettiği konuşmasında, Trump’ın kararının Kudüs’ün statüsünü etkilemeyeceğini, sadece ABD’nin arabuluculuk statüsünü etkileyeceğini söyledi.

Maliki, "Kudüs'ün hariç bırakıldığı bir barış planını kim hayal edebilir. Kudüs barışın da savaşın da anahtarıdır." ifadesini kullandı.

"Bu oylama bir fark yaratacaktır"
ABD BM Daimi Temsilcisi Haley ise yaptığı konuşmada "ABD Kudüs'e büyükelçiliğini taşıyacaktır bunu bizden ABD halkı istiyor ve doğru olan da budur. Hiçbir oylama bunu değiştirmeyecektir. Ama bu oylama Amerikalıların BM’ye nasıl baktığı ve bizim bize BM’de saygısızlık yapan ülkelere nasıl baktığımız konusunda bir fark yaratacaktır." dedi.



AA