Bulgaristan’ın Doğusunda "Novo Selo" Amerikan Askeri Üssü’nde Bulgar ve Amerikan Kara Kuvvetlerinin katılımı ile düzenlenecek “Karşı Yanıt 16” tatbikatı başladı.

Novo Selo’da 21 Mart'a dek sürecek tatbikata 35’i Amerikalı 740 askeri personel, 190 zırhlı araç ve ağır silah kullanılacak. Tatbikatın açılışına Savunma Bakanı Nikolay Nençev, Başbakan Yardımcısı Tomislav Donçev ve Genelkurmay Başkanı General Konstantin Popov ile katılan Başbakan Boyko Borisov, “Umarım, Amerikan müttefiklerimize ordumuzun ulu geleneklerinden örnekler sergileyebileceğiz” dedi.

Borisov, Bulgaristan’ın özellikle sınırların muhafazasına büyük önem verdiğini de belirterek, yasa dışı yoldan ülkeye giriş yapmaya çalışan yabancıların durdurulması için büyük yatırımlar yaptıklarını söyledi.

Bulgar ordusunun en üst düzeyde eğitim görmesi ve her türlü operasyonlara hazır olması için devletin büyük çabalar gösterdiğini ifade eden Borisov, “Silahlar da önemli ancak personelimiz daha da önemlidir. Biz onları mükemmel bir şekilde eğitiyoruz” dedi.

“Sınıra (çıkabilecek olası bir sığınmacı göç dalgasına karşı) 300 kişilik asker takviyesi yolluyoruz”, diyen Borisov Türkiye ve Yunanistan ile ortak sınırların uzunluğunun bin kilometre civarında olduğunu ve buradaki güvenlik sistemleri, tel örgü engelleri ve başka düzeneklerin yerleştirilmesi için şimdiye kadar 50 milyon avro harcandığını söyledi. Borisov, öngörülen personel takviyesinin ise hangi sınıra yollanacağını açıklamadı.

Bulgaristan’ın her gece Sırbistan’a yasa dışı yoldan geçmeye çalışan 100 kadar kişiyi yakaladıklarını belirten Borisov, Karadeniz, Türkiye veya Yunanistan’dan girmeyi başaran yabancıların tutuklandığını ifade etti. Borisov, “Sığınmacıların sınırımızdaki tel örgüyü delmeleri büyük bir sorun olmaz, çünkü sonradan yakalanacak ve geri yollanacaklar” diye konuştu.

Başbakan Borisov, Türkiye’nin Bulgaristan sınırına yakın Kırklareli’de bir sığınmacı kampı kurma planları ile ilgili bir soruyu yanıtlarken, “Sonuç olarak bu sığınmacıların bir yerlere yerleşmesi gerekiyor. Bizimkileri nerede tutuyoruz? Tabii ki Türkiye ile geri kabul anlaşmasını imzaladıktan sonra, onları geri yollamak üzere Türkiye sınırına yakın yerlerde tutuyoruz.” diye konuştu.

Başbakan Borisov, “Karşı Yanıt 16”da kullanılacak hafif ve ağır silahlar konusunda bilgi aldı. Tatbikatın ilk aşamasında Bulgar askerleri Amerikan, Amerikan askerleri ise Bulgar silahları ile ateş ederek deneyimde bulundular.

AA