ABD Başkanı Obama’nın Suriye’de IŞİD’e karşı özel birlikleri konuşlandırmayı ve YPG ile işbirliği içeren askeri planı imzalaması bekleniyor. ABD’nin saygın gazetelerinden Washington Post, Başkan Barack Obama’nın güvenlik danışmanlarının, Suriye’ye özel kuvvet askerleri konuşlandırmayı içeren bir plan hazırladıklarını aktardı.

Obama’nın Temmuz ayında yeni bir strateji talebinde bulunması üzerine kuvvet komutanları önerilerini güvenlik danışmanlarına iletti. Dışişleri Bakanı John Kerry ve Savunma Bakanı Ash Carter’ın da aralarında bulunduğu üst düzey isimler, planları nihaileştirerek geçen hafta Obama’ya sundu. Obama’nın gelecek hafta planı imzalayabileceği belirtildi.

BİR İLK OLACAK

Plan uygulanırsa, ABD’nin ilk kez Suriye’ye asker konuşlandırması anlamına gelecek. ABD daha önce bazı yıldırım operasyonları kapsamında Suriye’ye özel kuvvetler göndermişti. Ancak Obama birçok kez ‘karaya ayak basılmayacak’ diyerek asker konuşlandırmayacaklarını söylemişti.

YPG İLE ÇALIŞACAK

Yeni plana göre, Suriye’deki özel birlikleri IŞİD’e karşı bazı bölgelerde üstünlük kazanan YPG gibi Kürt birlikler ve örgütün müttefiki olan ılımlı Arap güçlerle beraber çalışacak. Suriye’ye konuşlandırılacak asker sayısı henüz belli değilken, gazeteye konuşan askeri kaynaklar asker sayısının nispeten küçük olacağını belirtti. Obama’ya sunulan plan içinde, ‘güvenli bölge’ önerisi ise yer almıyor. Karada görev yapacak on binlerce askere gerek duyması ve mali yükünün ağır olması nedeniyle güvenli bölgenin üstü çizildi.

Kaynak Haber7