Dövizle ve bedelli askerlik düzenlemesini de kapsayan kanun teklifi Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaşmasının ardından askerlik bedelinin ne kadar olacağı da netleşti.

Dövizle ve Bedelli askerlik düzenlemesini de içeren Askeri Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Buna göre asker kaçağı ve bakaya durumundaki kişilere af getirildi. Yeni yasaya göre  dövizle askerlik hakkını kaybedenlere yeniden hak tanındı. 

Bu yasanın kabul edilerek yürürlüğe girmesinden sonra milyonlarca kişiyi ilgilendiren bedelli ve dövizle askerlik ücretleri de netleşti.

Bedelli askerliğin zamlı fiyatı ne kadar olacak?
Altı ayda bir yenilenen bedelli askerlik ücretleri yeniden revize edildi. 30 Haziran 2022'ye kadar geçerli olan 55 bin 194 olarak belirlenmişti. 

Memur ve memur emeklisi zammına göre her altı ayda bir belirleniyor. TÜİK'in haziran ayı enflasyon oranlarını açıklamasından sonra memur zam oranı da açıklandı

Geçtiğimiz günlerde asgari ücretin de açıklanmasının ardından bedelli askerlik için zam oranına gözler çevrilmişti. Şimdi ise bu durum da netlik kazandı. Yapılan açıklamalara göre memur enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı ile birlikte toplam zam oranı 41,85 oldu. 

Bedelli askerlik ücreti ne kadar?
Bedelli askerlik formülüne göre yeni hesaplamalar tamamlandı. Bedelli ücreti 6 aylık asteğmen maaşına eşit oluyor. Buna göre; bedelli askerlik ücretinin Temmuz-Aralık 2022 dönemi için 80 bin 64 lira olmasına karar verildi.

Dövizle askerlik bedeli ne kadar olacak?
Dövizle askerlik için yurt dışı temsilcilikleri veya askerlik şubelerine 31 Aralık 2025 tarihine kadar başvuran kişiler, temmuz ayı için 13 bin 344 TL’nin karşılığındaki döviz miktarını yatıracaklar. Bu kişilerin önceden ödemiş oldukları döviz tutarı 80 bin 64 TL’nin karşılığı olan ve bugün ödenmesi gereken döviz tutarından az ise eksik kalan tutarı başvuru tarihinden itibaren 10 gün içinde tamamlamaları gerekecek.

Önceden ödemiş oldukları döviz tutarı, 80 bin 64 TL karşılığı olan döviz miktarına eşit veya bu miktardan fazla olanlar ise askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak. Ancak, fazladan ödedikleri döviz geri ödenmeyecek.

Yurtdışından askerlik için başvuran kişilerden, Maliye Bakanlığı’dan yapılan açıklamada olduğu gibi belirlenen bedelli askerlik miktarı olan 80 bin 63 TL karşılığı döviz cinsinden ödeme yapacak. 
Dövizle yapılan ödemelerde müracaat edilen tarihteki döviz kurları üzerinden hesaplama yapılacak:

Örneğin: Günlük kurda 1 euro 17 TL’ye denk geldiğini farz edersek, kişinin ödeyeceği askerlik bedeli 4 bin 710 euroya denk gelmekte. 

Dövizle askerlik kapsamından çıkarılanlar 
Dövizle askerlik kapsamından çıkarılanlardan; ödemeleri gereken yabancı ülke parasını ödemedikleri veya herhangi bir takvim yılında toplam olarak 184 gün ve daha fazla süreyle yurt içinde bulundukları için dövizle askerlik kapsamından çıkarılanlar, yurt dışı temsilciliklere veya askerlik şubelerine 31 Aralık 2025'e kadar müracaat etmeleri ve 40.000 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarı, müracaat tarihinde Merkez Bankasınca tespit edilen döviz alış kuruna göre euro veya karşılığı kadar konvertibl yabancı ülke parasını müracaat tarihinden itibaren 10 iş günü içinde ayrıca ödemeleri halinde; önceden ödemiş oldukları tutar, müracaat tarihinde düzenlemede öngörülen tutardan az olanlar, eksik kalan tutarı müracaat tarihinden itibaren 10 iş günü içinde ödemeleri halinde askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak.

Ödeme yapanlar askerlik yapmış sayılacak
Önceden ödediği döviz tutarı, müracaat tarihinde ilgili düzenlemede öngörülen tutara eşit veya bu tutardan fazla olanlar ise askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak. Ancak bunların fazladan ödedikleri döviz geri ödenmeyecek.

Bu düzenleme kapsamındaki döviz ödemeleri, yurt dışında yurt dışı temsilcilikleri, yurt içinde Merkez Bankasınca tahsil edilerek bütçeye gelir kaydedilecek.

Kanundan yararlanmak isteyen vatandaşlarımız ödemeleri gereken tutar ve ek bedel hakkında yurtdışı temsilciliklerimize veya askerlik şubelerine başvurarak detaylı bilgi alabilir.

Foto: AA

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın