Den Haag belediyesi 2023-2026 bütçe programını açıkladı. Maliyeden sorumlu Belediye encümeni Saskia Bruines tarafından açıklanan yeni programa göre, belediyenin kasası zamlanacak park ücretleri ve vergilerle doldurulacak. Bütçede zamların yanı sıra kesintiler de bulunuyor.

Bugün açıklanan üç yıllık bütçe programı aslında Eylül ayında koalisyon partileri D66, VVD, GroenLinks, PvdA ve CDA tarafından oluşturuldu. Kent konseyine göre; merkezi hükümetin belediyelere verilen ekstra görevler için yeterli para sağlamaması, belediyenin mali açıdan sıkıntı yaşamasına neden oldu. Önümüzdeki yıllarda hükümetten belli miktarda yardım geleceği düşünülse de belediyeye göre özellikle 2026 sonrası için hala geçerli bir çözüm bulunamamış durumda.

Park ve emlak vergilerine zam yapılacak
Den Haag belediyesinin yeni bütçe programına göre, şehrin hemen hemen her bölgesinde park yerleri ücretli olacak. Önümüzdeki yıl sokaklardaki park ücretleri 50 sent zamlanacak. Şehir merkezi ve Scheveningen’de ücret saat başına 6,50 Euro'ya yükseltilecek. Buna ek olarak, ikamet izni bulunan kişilere verilen park izinleri ayda 7,50 euroya, ziyaretçi park izinleri ise yıllık 30,95 euro'ya çıkacak. 

Park ücretlerine yapılacak zam belediye kasasına fazladan 7.7 milyon euro gelir sağlayacak. Gelecek yıl otopark vergisinden elde edilecek toplam gelir 86,4 milyon euro olacak. Bunun yanı sıra emlak vergisi (onroerendzaakbelasting - OZB) oranları da yükselecek ve belediyeye bu sayede 16,9 milyon euro ek kazanç sağlanacak.

2023-2026 bütçesine göre atık vergisine ve turizm vergilerine zam yapılacak. Turizm vergisi önümüzdeki yıl 6 euroya çıkacak ve 2026 yılında bu ücret yeniden değerlendirilecek.

Bütçede kesintiler de var
Park ücretleri ve vergilere yapılan zammın yanı sıra belediye, bazı kalemlerde de kesintiye gidecek. Buna göre Sosyal Destek Yasası (Wmo) uyarınca yapılan itirazlarda gelir sınırı getirmeyi hedefleyen belediye, bu sayede 5 milyon euro tasarruf yapmayı hesaplıyor. Bir diğer tasarruf yapılacak nokta ise kamu hizmetlerinde olacak ve bu sayede 9 milyon euro ek gelir elde edilecek.

Ek bütçe
Bütçede “Korona sonrası ve mevcut yüksek enflasyon nedeniyle, önümüzdeki yıllarda daha fazla Den Haag sakininin mali sorunlarla uğraşmak zorunda kalması ve belediye hizmetlerine başvurması beklenmekte” ifadesine yer verilirken, büyüyen bu grup için 9 milyon euro ek bütçe ayrıldığı belirtildi. Açıklamaya göre özellikle yoksulluk içinde yaşayan çocuklu ailelerin sayısındaki artış göz önüne alınarak, 2023 bütçesinde bu grup için 2 milyon euro ayrıldı.

Buna ek olarak, şehirdeki yayalar, bisikletçiler ve sürücülerin trafikte rahat hareket etmesini sağlamak için önümüzdeki yıldan itibaren yıllık 4 milyon euro yatırım yapacak. 

Fotoğraf: Michael Fousert - Unsplash

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.