Yapay zekanın hemen her alanda geliştirilmesi için girişimlerin sürdüğü dönemde, konuda uzman isimler New York'ta bir araya gelecek.

Yapay zeka hakkında uzun süredir çalışan dünyanın en zekilerinden bazıları Ocak ayında New York Üniversitesi’nde bir araya geliyor. Bu zeki insanlar topluluğu, yapay zeka ile çalışmanın ahlaki boyutlarını masaya yatıracak. Toplantıya ilişkin açıklama, yapay zeka üzerine çalışan bir startup olan DeepMind’ın CEO’su Demis Hassabis’ten geldi. Şirket şu an için çalışan sayısını 150’ye yükseltmiş durumda.

Yapay zeka ile çalışmaya artık çok az bir süre kalmışa benziyor. Sürücüsüz araçlar ve spamleri filtreleyen yapay yardımcılar piyasadayken, gelecekte neler olabileceğini düşünmek hiç de zor değil. İşte bu nedenle, normal insandan daha zeki olan insanlar, yapay zeka konusunun ahlaki boyutunun tartışılması gerektiğine karar vermiş durumda.

İngiltere merkezli bir startup olan DeeepMind, geçen yıl Google tarafından 400 milyon sterline satın alındı. Amaç ise, şirketin sahip olduğu tüm teknolojiyi, arama motoru devinin hizmetleri arasına dahil etmekti. Yapay zeka, algoritmalarla birlikte çalışabiliyor ve bu çalışma sırasında öğrenebiliyorlar. Yapay zeka şu ana kadar Space Invaders ve Breakout gibi video oyunlarında insan rekabetini yok etmiş durumda. DeepMind’a göre, yapay zeka, “zekayı çözmek” ardından “her şeyi çözmek” için uğraşıyor.

Birbirleriyle rekabet halinde olan teknoloji devleri de kendi çıkarları için yapay zekaya yaklaşıyor. Apple’ın Siri uygulaması bu alandaki gelişmelerden büyük bir fayda sağlayabilir. Yapay zeka sayesinde Siri hem kullanıcıların ne söylediğini daha rahatlıkla anlayabilir, hem de arama sonuçlarını daha hassas şekilde görüntüleyebilir. Facebook ve Toyota’nın dahi yapay zeka ile ilgilendiklerinden hiç şüphe yok. Toyoto daha birkaç gün önce, sürücüsüz otomobillerde kullanmak üzere yapay zeka için bir milyar dolar yatırım gerçekleştirdi.
Ahlaki boyut ve endişeler

Londra’daki ünlü British Museum’da konuşan DeepMind’ın CEO’su Demis Hassabis, yapay zekanın geliştirilmesinin yüklediği sorumluluklara değindi. Hassabis, “Eğer bu kadar güçlü bir şey üretiyorsak, bunun ahlaki boyutunu da mutlaka düşünmeliyiz” diye konuştu. Ünlü astro-fizikçi Stephen Hawking gelecek yüzyılda yapay zekanın insandan daha zeki hale gelebileceğini belirtmiş, milyarder teknoloji devleri Elon Musk ile Bill Gates de, yapay zekanın olası işgali karşısında endişelerini dile getirmişti. Ancak herkes aynı şeyi düşünmüyor. Microsoft’un araştırma bölümü başkanı Eric Horvitz, yapay zeka korkusunun çok abartıldığını belirtiyor.

Hassabis, Google’ın DeepMind’ı satın almak için kendisine teklif getirdiğinde, şart olarak bir ahlak komitesi kurulması konusunu gündeme getirdiğini belirtiyor. Komitenin kaç kişiden oluşacağı bilinmiyor ve tartışma bir şekilde çözülene kadar da bu sayı açıklanmayacak. DeepMind’ın askeri amaçlarla kullanılıp kullanılmayacağı sorusuyla ilgili olarak ise Hassabis, garanti veriyor ve teknolojinin askeri uygulamalar için kullanılmayacağını belirtiyor. Hassabis, bundan birkaç ay önce ünlü astro-fizikçi Stephen Hawking ile yaptığı görüşmede, kendisinin endişelerini gidermeyi başaramadığını da açıkladı.

DeepMind gelecek birkaç ay içinde algoritmalarında sağlanan gelişmelere ilişkin kamuoyuna daha ayrıntılı bilgi verecek.

Kaynak : dijitalhayat.tv