KOCAELİ (AA) - Türk Standardları Enstitüsü (TSE) ile Botsvana Standartlar Bürosu arasında standardizasyon, hizmetleri, muayene, deney, metroloji ve kalibrasyon faaliyetlerinde karşılıklı bilgi ile uzman değişimini içeren mutabakat zaptı imzalandı.

TSE Başkanı Sebahittin Korkmaz, TSE Gebze Kalite Kampüsü'nde düzenlenen imza töreninde yaptığı konuşmada, TSE'nin dış politikası gereği Afrika'yla doğrudan ilişki kurduklarını belirterek, Afrika Bölgesel Standartlar Teşkilatıyla (ARSO) yaptıkları anlaşma doğrultusunda Afrika ülkeleriyle ikili ilişki oluşturduklarını söyledi.

TSE'nin uzun yıllardır standardizasyon, akreditasyon alanında çalışan ve geniş kapsamlı uygunluk değerlendirmesi yapan bir kurum olduğunu ifade eden Korkmaz, bu anlamda uluslararası kuruluşlarda birçok üyelikleri bulunduğunu kaydetti.

Korkmaz, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Suudi Arabistan'da temsilcilikleri bulunduğunu anımsatarak, "15 ülkede 22 çözüm ortağımız var. Uluslararası tecrübelerimizi Botsvana'yla paylaşmaktan ve bu anlamda ekonomik ve ticari hayatımıza katkıda bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyacağız. Bu tür anlaşmalardan sonra hemen aksiyona geçecek bir ekip oluşturmak arzusundayız." dedi.

- "TSE'den pek çok şey öğrenerek kendimizi ilerletmeyi umuyoruz"

Botsvana Standartlar Bürosu Genel Müdürü Masego Marobela da imzalanacak mutabakat zaptıyla TSE'den çok şey öğreneceklerini dile getirdi.

Güney Afrika Kalkınma Topluluğu çerçevesinde kurulan programlarla eğitim, standardizasyon ve metroloji gibi alanlarda faaliyetler yürüttüklerini anlatan Marobela, şöyle konuştu:

"1997'de kurulduk ama hızlı geliştiğimizi başkaları da söylüyor. Başka kuruluşların hatalarına bakıp kendimizi geliştirmeye önem verdik. Öğrenmenin de sonu yoktur. Karşılıklı bilgi değişimiyle TSE'den pek çok şey öğrenerek kendimizi ilerletmeyi umuyoruz. Mutabakat zaptının imzalanmasından memnuniyet duyuyoruz. İki ülke arasındaki ticaret hacmini arttırmayı biz de çok istiyoruz ve bu iki enstitü bu konuda kritik rol oynayacak. Zaptta bulunan bir maddeden memnuniyet duyuyoruz. Buna göre Botsvana'ya gelecek mallarda belirtmiş olduğumuz listede TSE gözetim işlemlerini yapacak. TSE'nin gözetim ve deney hizmetlerini kolaylaştıracak olması iki taraf arasındaki ticaret hacminin de büyümesine yardımcı olacak."

Konuşmaların ardından Korkmaz ve Marobela, kurumlar arasında standardizasyon, hizmetleri, muayene, deney, metroloji ve kalibrasyon faaliyetlerinde karşılıklı bilgi ile uzman değişimini içeren mutabakat zaptını imzaladı.

Korkmaz daha sonra Marobela'ya, günün anısına cezve ve fincan takımı hediye etti.