Şehir tarım, gıda ve makine alanlarında ciddi hacimlere ulaşırken teknoparklar, Ar-Ge merkezleri ile bu üretimi modern teknolojiye adapte etme yolunda ilerliyor

Konya, son dönemde yıldızı parlayan iller arasında yer alıyor. Şehir özellikle gıda, makine ve turizm alanında çok güçlü dinamiklere sahip. Konya'yı farklı kılan unsur ise yüksek teknolojiye hızla adapte olan sanayisinde yatıyor. Bu kapsamda TÜBİTAK, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Konya'dan 50'ye yakın üretici ortak projeler üretiyor ve yüksek teknolojiye geçişin formüllerini arıyor. Bilim insanlarının da yer aldığı çalışmalar, şehri gıda üretiminde bilgi teknolojileri ligine transfer edecek bir yol haritası hazırlanmış durumda. Hedefte Türkiye'nin üst teknolojide gıda fabrikalarına sahip olması var. Buna göre Konyalı KOBİ'ler 3 yıl içinde devletin teşviki ile biyoteknoloji yatırımlarına hız verecek. Tarım ve gıda endüstrisi arasındaki entegrasyonda üst düzey teknolojiler kullanılacak. Topraksız tarımdan, yerli tohum projelerine, yemek kapsüllerinden, suni gıdalara kadar birçok proje şimdiden ilde bulunan Ar-Ge merkezlerinin çalışma ajandasına girmiş durumda.

MAKİNE SEKTÖRÜ ÇOK GÜÇLÜ
Metal işleme alanında Türkiye pazarının yüzde 45'ine tek başına sahip olan Konya, makine sektörünün diğer bir alanı olan araç üstü ekipman sanayisinde de epey ilerledi. Konya, Türkiye'nin araç üstü parça ekipmanı ihtiyacının yüzde 70'ini üretebiliyor. Ayrıca traktörlerde kullanılan parçaların yüzde 90'ını ve tarım makinelerinde kullanılan parçaların yüzde 100'ü Konya'da hayata geçiriliyor.

KAMPÜSTE 100 BULUŞ
Selçuk Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Konya Teknopark'ta son 1 yıl içinde 100 Ar-Ge projesi üretildi. Alaeddin Keykubat Kampüsü içerisinde yer alan ve toplam 10 bin 500 metrekarelik alana sahip Konya Teknopark, Türkiye'nin fiziki mekan ve firma sayısı bakımından en büyük 3'üncü teknoparkı konumunda bulunuyor. Ayrıca, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nca yürütülen Sanayi Tezleri Destekleme Programı'na (SAN-TEZ) en çok proje üreten üniversite özelliği taşıyor.

GÖRMEDEN TADMADAN DÖNME
Mevlana şehri, Sufilik diyarı Konya, sağlık turizmi için düğmeye bastı. Bu kapsamda şehirde çok sayıda yeni yatırım görebilirsiniz. Şehirde görmeden dönmemeniz gereken yerler ise şunlar; Mevlana Müzesi, Aziziye Camisi, Sille Köyü, Şems-i Tebrizi Türbesi ve Camisi, Şehitler Abidesi, Alaaddin Tepesi, Karatay Medresesi Müzesi, Konya Bilim Merkezi. Konya'ya gittiğinizde mutlaka tatmanız gereken yemek ise etli ekmek.

YATIRIM İÇİN 7 NEDEN
Konya Ticaret Odası yakın zaman önce şehrin ekonomisine neden yatırım yapılması konusunda etkin bir çalışma yaptı. Buna göre şehirde yatırımcıyı memnun edecek 7 unsur ön plana çıkıyor.
* Büyüyen ihracat kapasitesi (1 milyar dolardan fazla ihracat)
* Geniş ihracat ağı (150 den fazla ülkeye ihracat)
* Kültürel ve tarihi zenginlikler (Çatalhüyük, Sille, Kilistra, Mevlana Müzesi)
* Gelişmiş sanayi altyapısı (Organize ve küçük sanayi bölgeleri)
* Eğitimli genç nüfus (100 binden fazla üniversite öğrencisi)
* Organik ve iyi tarım uygulamaları için uygun alan ve toprak yapısı
* Yüksek potansiyelli yenilenebilir enerji kaynakları (Rüzgâr, güneş)

9 OSB'DE 1.100 FİRMA VAR
1. Konya Organize Sanayi Bölgesi
2. Konya 1. Organize Sanayi Bölgesi
3. Akşehir Organize Sanayi Bölgesi
4. Beyşehir Organize Sanayi Bölgesi
5. Çumra Organize Sanayi Bölgesi
6. Ereğli Organize Sanayi Bölgesi
7. Karapınar Organize Sanayi Bölgesi
8. Kulu Organize Sanayi Bölgesi
9. Seydişehir Organize Sanayi Bölgesi

İHRACAT HEDEFİ 15 MİLYAR $

2001'de 100 milyon dolar olan şehirdeki ihracat rakamı, 2010'da 995 milyon ve 2013'te ise 1.4 milyar dolara çıktı. Konya'nın 2015 ihracat hedefi ise 2.5 milyar dolar olurken, 2023'te 15 milyar dolarlık ihracat planlanıyor.