Normal şartlarda kanser tehşislerinde kullanılan scan ve klasik doku biyopsilerinde sonuca ulaşmanın çok zaman aldığına dikkat çeken araştırmacılar, geliştirdikleri yeni yöntem ile bir damla kanla kişide kanser olup olmadığını öğrenebilecek. Günümüzde uygulanan yöntemlerin aynı zamanda hastaları zorladığı belirtiliyor. CT-Scan ile sadece büyük çaplı tümörlerin keşfedildiğini bildiren araştırmacılar, yeni geliştirilen teknik ile bir damla kanla bir günde sonuca ulaşılıyor.

Araştırma ekibine göre, trombositin kan pıhtılaşmasında olduğu gibi tümörler ve metastazlarda da önemli rol oynuyor. Trombositler sayesinde sağlıklı insanlarla kanser hastaları yüzde 96 oranında ayırtedilebiliniyor. Geliştirilen yeni teknik ile aynı zamanda tömürun hangi organda olduğu da görülüyor.

Araştırmacılardan Tom Würdinger, yeni kanser tehşisi metodunun en çok görülen tümör çeşitlerinde test edildiğini ve 2020 yılında uygulanabileceğini açıkladı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Kanserle mücadele vakfı KWF, gelişmelerin heyecan verici olduğunu ve bu sayede erken tehşisin hem hastalara hem de kanserle mücadelede önemli bir kazanç sağlayacaklarını belirtti.

SONHABER.EU