Hollanda benzin istasyonları çatı derneği BETA, Avrupa'nın Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlarının bir sonucu olarak, ülkede dizel sıkıntısının baş göstereceği ve hatta bazı istasyonlarda bulunmama ihtimalinin yükseldiği uyarısını yaptı. BETA direktörü Ewout Klok, bu durumdan en fazla yerel benzin istasyonlarının etkileneceğine dikkat çekti.

Avrupa Birliği tarafından Rus petrolüne yönelik boykotun bu yıl içinde yürürlüğe girmesi bekleniyor. Bu aynı zamanda Rusya'dan motorin alımına yasak geleceği anlamına da geliyor. Büyük ölçüde Rus dizeline bağımlı olan Hollanda için bu durum oldukça dezavantaj yaratacak.

Bu sıkıntısından daha çok yerel benzin istasyonları etkilenecek
BETA direktörü Ewout Klok, ANP’ye verdiği demeçte “Pompadaki pahalı dizel fiyatlarından anlayabileceğiniz gibi zaten bir kıtlık var.” dedi.

Hollanda’nın şuanda bile diğer ülkelerden çok daha pahalı dizel almak zorunda kaldığına dikkat çeken Klok, mevcut dizel stoklarını kastederek “Stoklar şu anda son derece düzensiz ve tamamen öngörülemez” şeklinde açıklama yaptı.

BETA direktörü olası dizel sıkıntısının Shell ve Texaco gibi ünlü petrol istasyonlarından çok, yerel ve genellikle daha ucuza satış yapan istasyonlarda yaşanacağı tahmininde bulundu.

Dizel fiyatı geçen yıla göre 50 sent pahalı
Ewout Klok, Hollanda’da dizel bir araca sahip kişilerin mağdur olduğunu belirtirken, “Dizel araç sahipleri zaten benzinli araç sürücülerinden çok daha fazla yol vergisi ödüyor ve şimdi yakıtı da benzinden çok daha pahalı. Artık dizel araç kullanmak hiç karlı değil” şeklinde konuştu.

Hollanda’da şuanda dizel için tavsiye edilen satış fiyatı litre başına 2,26 euroya çıktı. Bu rakam bir yıl önceye kıyasla 50 sent daha pahalı. Kabine bu yılın başında tüketim vergilerine indirim uygulamamış olsaydı, durumun şuanda daha kötü olacağına vurgu yapan Klok “Vergiler indirilmeseydi şuanda bir litre mazot fiyatı 2,40 euro olacaktı. Bu da mutlak bir rekor.” şeklinde ifade kullandı.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.