Gent'te çok fazla sayıda Türk var. Bir kısım İstanbul, diğer kısım ise Afyon Emirdağlı. Emirdağ ilçesine kayıtlı yaklaşık 80 bin kişi şu an Gent kentinde yaşıyor. Ülke geneline bakıldığında ise en fazla Emirdağlı Brüksel’de yaşamakta. 

70'li yıllarda gurbetçi akımıyla Brüksel ve Gent’e gelen Emirdağlılar zamanla ailelerini de buraya getirerek deyim yerinde ise “küçük bir Türkiye” oluşturdu. Yıllar önce Brüksel’in Schaarbeek belediyesinde Nasreddin Hoca heykeli dikildi. Ancak bu kadar yoğun Türk nüfusuna sahip ikinci Belçika kenti Gent’de şuana kadar böyle bir jestle karşılaşılmadı. 

Konuyu Gent Belediye Meclisine götüren ve aynı zamanda kendisi de Emirdağlı bir göçmen olan Belediye Meclis Üyesi Veli Yüksel, 2024 yılının Belçika’ya Türk göçünün 60. yıldönümü olması sebebiyle Gent’te bulunan bir cadde veya meydana “Emirdağ” isminin verilmesini teklif etti.

Belediye Meclisinde yaptığı konuşmada 1960'lı yıllarda birçok Türk işçisinin, tekstil endüstrisinde çalışmak için Gent'e göç ettiğini hatırlatan Veli Yüksel: “Emirdağlı Türk aileler yıllardır Gent sokaklarının, özellikle de Sleepstraat’ın bir parçası olmuştur. Emirdağ’ın Gent’le ve Gent’te yaşayan Türklerle bu denli bağlantılı olması nedeniyle, Gent’te bir meydan veya caddeye Emirdağ’ın adının verilmesini öneriyorum.” dedi. 

“Gent ve Emirdağ arasındaki tarihi bağı ölümsüzleştirilmeliyiz” diyen Yüksel “Göçün 60. yılını kutlayacağımız 2024 yılı anısına böyle bir teklifte bulundum. Böyle bir girişim yarım asırdan fazla şehrimizde yaşayan on binlerce Türk kökenli Gentliyi onurlandıracaktır.” dedi. 
 
Senatör Veli Yüksel, Belediye Başkanı Mathias De Clercq’in teklifine olumlu cevap vermesinden memnun olduğunu belirtirken, “Bu olumlu karar belediyemizin toplumumuza sıcak yaklaşımının bir göstergesidir. Emirdağ'ın yeni sokak isimleri listesine eklenmesinden memnunum. Bu; Gent ve Emirdağ arasındaki tarihi bağın tanınmasıdır. Ayrıca, bölgeden gelen Türk Gentlilerin varlığına duyulan minnettarlığın bir simgesidir.” dedi. 
 
“Gent’te 150’den fazla milliyetin bulunduğu çeşitli bir şehirdir”
Gent Belediye Başkanı Mathias De Clercq, sokak isimlerinin belirlenmesinde yerel tarihe de önem verdiklerini belirtti. 

De Clercq konuşmasına şöyle devam etti:
“Gent, 150'den fazla milliyetin bulunduğu çeşitli bir şehirdir. Gentlilerin üçte biri göç kökenlidir. En yaygın köken milliyeti Türkiye'dir. Bu durum, 1960'larda Türkiye'den tekstil endüstrisindeki iş gücü eksikliğini gidermek için başlayan ilk göç dalgasıyla açıklanabilir. Emirdağ bölgesinin, ilk göçte olduğu gibi, 1960 ve 1980 yılları arasında zincirleme göç yoluyla Gent'e gelen birçok göçmen için özel bir çekim merkezi olduğunu doğru şekilde belirtiyorsunuz. Emirdağ ve Gent arasındaki bağ açıktır. Yeni sokak isimleri verilirken yerel tarihten bağlantılar arıyoruz ve bu durum, Gent'e Türk göçünün altmışıncı yıldönümüyle kesinlikle uygundur. Bu anlamda, bu ismi potansiyel sokak isimleri listesine koymak da haklı bir sebep gibi görünmektedir. Şehrimizde bu ismi verebileceğimiz uygun bir yer arayacağız.” dedi.

Belediye başkanı mevcut bir ismi değiştirmek yerine kamu alanında planlanan yeni bir gelişim için “Emirdağ” isminin kullanılacağını belirtti ve bir yerin belirlenmesi halinde Belediye meclisinde tekrar onaylanması gerektiğini dile getirdi.

Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Fotoğraf: Wikipedia

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş