Brüksel Bölge Hükümeti Başbakanı Sosyalist Partili Rudi Vervoot, Milletvekili Mathias Vanden Borre'nin sorusu üzerine Brüksel Parlamentosu'nda bir açıklama yaptı. Vervoort açıklamasında bu yıl, Brüksel'de 23'ü uyuşturucu ortamı nedeniyle olmak üzere, 41 silahlı saldırı gerçekleştiğini belirtti. N-VA (Yeni Flaman İttifak) Partisi Milletvekili Vanden Borre ise aldığı cevabın ardında, “Geçen yılın rekorunu aşacağız gibi görünüyor” dedi. 

Geçen yıl Brüksel'de 46 silahlı saldırı kaydedildi. Bu yıl Brüksel'de 11 Ekim'e kadar 41 silahlı saldırı gerçekleşti ve buna 16 Ekim'deki ölümcül terör saldırısı dahil değil.

Açıklamada silahlı saldırıların yarıdan fazlasında (23 saldırı) uyuşturucu ortamının rol oynadığı belirtiliyor. Başbakan Rudi Vervoort, açıklamasında Brüksel'de çete ve uyuşturucu şiddetinin yükselişte olduğuna da vurgu yaptı. 

Federal takviye
En son olaylardan biri: Wayez Caddesi'nde bir adamın silahından çıkan 17 kurşunla delik deşik edildiği silahlı saldırı. Diğeri yoldan geçen masum insanların vurulduğu Matongé bölgesinde yaşanan silahlı saldırı. N-VA Partili Milletvekili Vanden Borre'ye göre bunlar, siyasi aciliyet uyandırması gereken örneklerden sadece birkaçı, 

Brüksel'deki polisin bu sorunu tek başına çözemeyeceğini belirten Vanden Borre, “Bu, federal adli polisin ve Brüksel savcısının üstlendiği federal bir görev. Ofis güçlendirilmeli. İsveç hükümeti de dahil olmak üzere pek çok federal hükümet daha fazla federal polis memuru istediklerini açıklamış olsa da aynı zamanda her yasama organındaki faaliyetlerinde kesintiler yapıldı. Bu mecliste yeni polis memurlarına da söz verildi. Ancak Brüksel adli polisinin geçen yıl vaat edilen 88 memurla güçlendirilmesi uzun zaman alacak. 1 Ekim'de ek 88 polisten 43'ü işe alındı, ancak aynı dönemde 35 deneyimli polis Brüksel’den ayrıldı” dedi. 

Vanden Boore, bu arada, yerel düzeyde uyuşturucu suçlarıyla mücadele konusunda ortak bir vizyon eksikliğinin de mevcut olduğuna dikkat çekti. Brüksel'deki çeşitli polis bölgelerinin kaynaklarının tek bir vizyon altında birleştirmesi gerektiğini belirten milletvekili, uyuşturucuyla mücadelenin yürütüldüğü Anvers'te polisin birleşerek güçlendirildiğini ve ayrıca uzman ekipler oluşturulduğunu hatırlattı ve “Brüksel'de bu neden mümkün değil?” sorusunu yöneltti.

Dürüstlük soruşturması
N-VA Partisi, “Suçla mücadele etmek için yerel yetkililere ticari konularda kendi soruşturmalarını yürütmeleri için daha fazla yetki vermek istiyor. Şüpheli koşullar altında satılan bir kasayı düşünün. Gerekli izinle Brüksel bu koşulların neler olduğunu proaktif olarak araştırabilir. Bu artık federal düzeyde duyuluyor gibi görünüyor. Belçika Federal Meclisin genel kurul toplantısında, Hristiyan Demokrat Partili İçişleri Bakanı Annelies Verlinden'in (CD&V) yerel yetkililere uyuşturucu suçlarıyla mücadelede daha fazla seçenek sunmak istediği idari yaptırıma ilişkin yasa tasarısı onaylandı” bilgisini verdi. 

Grup şiddetinde ve ağır havai fişeklerin silah olarak kullanılmasında artış
Brüksel ve Flaman polis bölgelerinin şefleri, gençler arasında grup şiddetinin arttığını ve havai fişekler dahil olmak üzere, silah kullanımının yaygınlaştığını belirtiyor. Flaman Barış Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırma, bu durumu doğruluyor. Araştırmada, 113 polis bölgesinden 86'sına anket uygulandı ve neredeyse tümü gençler arasındaki grup şiddetinde bir artış olduğunu belirtti. 

Flaman Barış Enstitüsü'nden Annelies Pauwels, bu tür şiddetin yoğunluğunun arttığını ve grup tarafından işlenen şiddet olaylarının genellikle tek faillilere göre daha şiddetli olduğunu ifade ediyor. Ayrıca, bu grup şiddeti faillerinin, tek faillerden farklı olarak, daha uzun ve şiddet içeren suç kariyerlerine sahip olma ihtimallerinin yüksek olduğunu belirtiyor.

'Yatay havai fişekler'
Grup şiddetine daha çok silahların eşlik ettiği bulgusunun yanı sıra, son zamanlardaki endişelerden biri de 'yatay havai fişeklerin' yükselişidir. Bunlar polise veya sosyal işlevi olan diğer profesyonellere karşı silah olarak kullanılan havai fişekler. Polise göre bu durum çoğunlukla holiganlık, gençlik grupları tarafından uygulanan şiddet, isyan ve gösteriler sırasında meydana geliyor. 

Brüksel Başkent Ixelles polis bölgesinin baş komiseri Philippe Vandenhole, "Bir süredir küçük bombalar ve havai fişekler kullanılıyordu, ancak son zamanlarda ağır havai fişeklerin de kullanıldığını fark ettik. Bunlar gerçekten bize karşı kullanılıyor. Aynı şeyi Paris gibi diğer büyük şehirlerde de görüyorsunuz, bu çok rahatsız edici” dedi. 

Vandenhole'a göre Kobraların kullanımı özellikle tehlikelidir. "Bunlar çok yüksek sesle patlayacak şekilde yapılmış ateşli oklardır. Oklar Belçika'da tam da ciddi yaralanmalara neden olabileceği için yasaklanmıştır. Ancak bunların giderek daha sık kullanıldığını görüyoruz.

Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş