BELÇİKA

Belçika’da kullanılmayan hesaplardaki 500 milyon euro devlet kasasına aktarılacak

Belçika hükümeti, bankalarda uzun süredir işlem yapılmayan “uyuyan hesaplarda” biriken 500 milyon euroyu daha hızlı devlete aktarılmasını planlıyor.

Abone Ol

Sonhaber'i takip etmek ve haberlerimizin doğrudan telefonunuza gelmesini sağlamak için buraya tıklayın.

Belçika hükümeti, 2026 bütçesini denkleştirmek için atıl/uyuyan hesaplarda tutulan paraları kullanmayı planlıyor. Bu varlıklara erişim süresi belirgin biçimde kısaltılarak kısa sürede yüz milyonlarca euronun bütçeye kazandırılması hedefleniyor. N-VA, MR, Les Engagés, CD&V ve Vooruit partilerinden oluşan Arizona hükümeti, atıl hesaplarda bulunan yaklaşık 500 milyon euroyu bütçedeki açığı kapatmak için kullanacak.

“Atıl/uyuyan hesap” nedir?
Bir bankayla 5 yıldır hiçbir iletişim kurulmadıysa ve/veya bu süre boyunca hesapta hiçbir işlem yapılmadıysa, söz konusu hesap “uyuyan/atıl hesap” olarak kabul edilir. Bu durum; hesap sahibinin yurt dışına taşınıp bankaya bildirmemesi, banka mektuplarının açılmaması gibi nedenlerle ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda da mirasçıların, vefat eden kişinin başka bankalarda parası olduğunu bilmemesi nedeniyle hesaplar yıllarca hareketsiz kalabilir.

Bu durum yalnızca klasik banka hesapları veya tasarruf hesaplarıyla sınırlı değildir. Örneğin 5 yıldır kira ücreti ödenmeyen banka kasalarındaki para da “uyuyan varlık” olarak değerlendirilir. Hak sahibinin ödeme talebinde bulunmadığı ve 4 aydır geri dönüş yapmadığı sigorta poliçeleri de bu kapsama girer.

Bir hesap atıl olursa ne olur?
Bankalar ve sigorta şirketleri, bu varlıkların sahiplerini bulmakla yükümlüdür. Önce sahibin bilinen son adresine bir mektup gönderilir. Yanıt alınamazsa nüfus kayıt sisteminden (rijksregister) güncel adres bilgisi araştırılır. Ardından yeni adrese taahhütlü bir mektup gönderilir.

Yine yanıt alınamazsa, söz konusu varlıklar Maliye Bakanlığı’na bağlı Mevduat ve Emanetler Kasası’na (DCK) devredilir. Para burada tutulur ve faiz işlemeye devam eder. Bu noktadan itibaren hak sahipleri, para ve biriken faizleri 30 yıl içinde ücretsiz olarak geri alma hakkına sahiptir. Ancak 30 yıl geçtikten sonra hem ana para hem faiz devlete geçer.

Tutar 60 euronun altındaysa, kimlik bilgileri olmadan doğrudan DCK’ye devredilir ve bu tür küçük meblağlar daha sonra geri alınamaz.

Hükümet neyi değiştirmek istiyor?
Hükümetin planı, Mevduat ve Emanetler Kasası (DCK) ile ilgili yeni bir düzenleme yaparak bekleme sürelerini kısaltmak. Bu sayede gelecek yıl 474 milyon euro devlete geçmiş olacak. De Tijd gazetesinin aktardığı bilgiye göre Maliye Bakanı Jan Jambon (N-VA), kaybolan/izine ulaşılamayan hak sahipleri için zamanaşımı süresinin 10 yıla, aktif olmayan hesaplar için ise 5 yıla indirilmesini öneriyor.

Bu değişiklikle devlet kasasına 2026’da yaklaşık 474 milyon euro, 2027’de 82 milyon euro, 2028’de 76 milyon euro ve 2029’da 72 milyon euro ek gelir sağlanmış olacak.

DCK’de biriken uyuyan para miktarı her yıl artıyor
Atıl veya uyuyan hesaplardaki varlıkların sayısının, geri talep edilenlerden daha hızlı arttığı belirtiliyor. Geçen yıl yaz aylarında bu havuzun toplam büyüklüğü 700 milyon euronun üzerine çıkmıştı. Hâlihazırda 674.961 hesap ve sözleşme üzerinde toplam 815 milyon euro tutarında atıl para DCK güvencesinde bekliyor.

Uyuyan hesabınız olup olmadığını nasıl öğrenebilirsiniz?
Vatandaşlar unuttukları veya kendilerine bildirilmemiş hesapları birkaç yolla kontrol edebiliyor:

MyMinfin: En kolay yol, Federal Kamu Hizmeti (FOD) kendi hesabınıza MyMinfin üzerinden giriş yapmaktır. Ardından, üst kısımda bulunan 'Ödemelerim'e (Mijn betalingen) ve sonra 'Uyuyan Varlıklarımı Görüntüle'ye (Mijn slapende tegoeden raadplegen) tıklayın. Listede bir uyuyan hesap varsa, oradaki bağlantılar üzerinden iade talebinde bulunabilirsiniz.

E-posta ile başvuru: Ayrıca e-posta yoluyla da bir talep gönderebilirsiniz. Bunun için bu başvuru formunu ve kimlik kartınızın bir kopyasını info.cdcdck@minfin.fed.be adresine göndermeniz gerekir.

Belgeli başvuru: Kendi adlarına uyuyan bir hesap olduğundan emin olan, ancak bunu MyMinfin'de göremeyen kişiler de ayrıca bir başvuruda bulunabilirler. Bu durumda elbette gerekli kanıtı (belgeyi) sunabilmeniz gerekir.

Paranın uykuya geçmesini nasıl engelleyebilirsiniz?
Bilgilerinizi güncel tutun:
İletişim bilgilerinizin devlet nezdinde, bankanızda ve sigorta şirketinizde her zaman güncel olduğundan emin olun. Özellikle yakın zamanda taşındıysanız, bunu mutlaka tekrar kontrol edin.

Liste yapın: Kendiniz (ve vefat durumunda yakınlarınız) için sahip olduğunuz banka hesaplarının net bir listesini çıkarın. Bunu vasiyetinize de ekleyebilirsiniz.

Düzenli giriş yapın: En az 5 yılda bir kez online bankacılık uygulamanıza giriş yaptığınızdan emin olun. Bu işlem bile, bankanın o hesabı "uyuyan hesap" (pasif) olarak görmemesi için yeterlidir.
©Sonhaber.eu

Fotoğraf: Pexels.com (Arşiv)