İcra dosyaları üzerinden yapılan bir araştırmaya göre Belçika’da hemen hemen her hafta 36 aile, çoğunlukla kira borcu nedeniyle evinden çıkartılıyor. İcra memurları tarafından kaydedilen verilere göre 2022 yılında 1906 kiracı evsiz kaldı. Evden çıkartılma riski ile karşı karşıya kalan ailelere yardım etmek amacıyla 2020 yılında oluşturulan Evden Çıkarma ile Mücadele Fonu (Fonds ter bestrijding van uithuiszettingen) ise halen birçok kişi tarafından bilinmiyor.

Flaman Parlamento üyesi Maxim Veys (Vooruit) tarafından talep edilen bu veriler, genellikle kirasını ödeyemeyen ailelerin evlerinden atıldığını gösteriyor. Veys, bu sonucun kendini şaşırtmadığını dile getirirken, “Eğer 180 bin ailenin sosyal konut için bekleme listesinde olduğunu biliyorsanız, bazılarının özel kiralarda zor durumda kalmasının kaçınılmaz olduğunu anlamak zor olmaz." şeklinde ifade kullandı.

Evden Çıkarma ile Mücadele Fonu 
Bu ailelerin birçoğu 2020 yılında oluşturulan yardım fonundan haberdar değil. 2020 yılında OCMW (Sosyal Hizmetler Merkezi), bünyesinde oluşturulan Evden Çıkarma ile Mücadele Fonu, ailelerin evsiz kalma riski ile karşı karşıya kalmalarını önlemek için kuruldu. OCMW’nin kiracı ve ev sahibi arasında oluşan sorunlarda rehberlik yapması için kurulan fon, yılda 6 bin rehberlik anlaşması için yaklaşık 6 milyon euro bütçe alıyor. Elde edilen bilgiye göre geçtiğimiz yıl bu fondan, sadece 214 hane yararlandı. 

Ülkede icra memurları tarafından gerçekleştirilen evden çıkarmalar aslında buzdağının sadece görünen kısmını oluşturuyor. Flaman Şehirler ve Belediyeler Birliği'nin (VVSG) yıllık anketine göre, her yıl 10 ila 12 bin arasında aile evlerini kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor. Genellikle kiracılar durum icralık olmadan evden çıkıyor. 

Fonun daha iyi tanınması amacıyla, bu yılın başında sosyal medya ve emlak web sitelerinde bir kampanya başlatıldı. Yılın ilk dokuz ayında fon üzerinden 258.000 euro ödeme yapıldı. 2022 yılında toplam 80.000 euro ödeme yapıldığı öğrenildi. Geçen yılın sonunda fonda 25 milyon euro'luk bir bütçe kullanılmamış halde kaldı. Bu bütçenin kullanılmaması, yaklaşık 2 bin kiracının evlerini terk etmek zorunda kalmasına neden oldu. 

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş