Almanya, olası bir personel krizini önlemek ve beklenen Omicron dalgasıyla başa çıkmak için Kovid-19 karantina kurallarında değişiklik yapmayı düşünüyor. Belçika ise ülkede Omicron varyantı nedeniyle Kovid-19 vakalarının artmasına rağmen test ve karantina stratejisini gevşetmeyi planlıyor.

Almanya kamu yayıncısı ARD'deki habere göre, Omicron varyantının kuluçka süresinin daha kısa olması ve daha hafif hastalığa neden olduğu için enfekte kişiler ve yakın temasların karantina süreleri kısaltılabilir. 

Alman hükümeti bu sayede, olası büyük bir Omicron dalgası durumunda, sağlık ve diğer önemli kamu hizmetlerinde potansiyel personel eksikliğinin giderileceğini düşünüyor.

Bild gazetesi ise Robert Koch Enstitüsünün (RKI) karantina süresi hakkındaki önerilerini sunacağını ve cuma günü merkezi hükümet ve federal eyaletlerin temsilcilerinin yapacağı toplantıda bir karar alınacağını yazdı.

Alman sağlık yetkilileri, Omicron vakalarının sayısının her 2 ila 3 günde bir ikiye katlandığı ve yeni varyantın bu ay içinde büyük bir beşinci salgın dalgasına neden olabileceği konusunda uyarıyor.

Yeni vakalarla ülkedeki toplam vaka sayısı 7 milyon 238 bin, aktif vaka sayısı ise 594 bin olarak kayıtlara geçti. Şu ana kadar Omicron varyantı kaynaklı 9 ölüm kaydedildi, Omicron ile enfekte olan 361 kişi hastanelere kaldırıldı.

Belçika, Kovid-19 test ve karantina stratejisini değiştirdi
Belçika’da Federal, bölgesel ve yerel hükümetlerin sağlık bakanlarının toplantısında alınan yeni kararla test ve karantina stratejinde değişikliğe gidildi.

10 Ocaktan itibaren geçerli olacak yeni karar göre; 

  • Kovid-19 aşısının takviye dozunu olanlar veya en fazla 5 ay önce tam aşılanmasını tamamlamış kişiler, Kovid-19 hastalarıyla "yüksek risk taşıyan temasta" bulunmaları halinde karantinaya girmek ve PCR testi yaptırmak zorunda olmayacaklar.
  • Henüz takviye veya üçüncü dozunu olmamış kişilerle aşının son dozunu 5 aydan uzun süre önce olanlar için bu tür bir temasta karantina süresi 4 güne indirildi. Bu kişiler PCR testi yerine negatif sonuçlu kendi yaptıkları hızlı testle karantinadan çıkabilecek, sonraki 3 gün boyunca da kendilerine hızlı test uygulayacak.
  • Kovid-19 semptomları gösteren kişilere PCR testi uygulaması sürecek. Aşılı olup hastalığa yakalananlar 10 gün yerine 7 gün karantinada kalacak. Bu kişiler hastalık hafiflediğinde kendi yaptıkları testin negatif sonuç vermesi durumunda 7 günde karantinadan çıkabilecek.
  • Aşı olmamış kişiler Kovid-19'a yakalanırsa; semptomların başladığı birinci gün ile sonraki yedinci günde, PCR testi yaptırmak zorunda olacak. Yedinci günde sonuç negatif olsa da onuncu güne kadar PCR testi yaptırarak hepsinin negatif çıkması halinde karantina sonlandırılabilecek.
  • Yüksek riskli ülkelerden Belçika'ya girenler için, geldikleri ilk günde test yaptırma zorunluluğu devam edecek.
  • Belçika'da kasımda artan vakalar aralık sonuna kadar düştü ancak aralık ayının son haftasında Omicron varyantının etkisiyle hızla artmaya başladı.

Ülke genelinde Noel tatili nedeniyle normal günlere göre daha az test yapılmasına rağmen vaka sayısı son 7 günde önceki haftaya göre yüzde 69 artarak günlük 11 bini buldu.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU