Çin'in Hubey eyaletinin Vuhan kentinde ortaya çıkan ve başlarda kaynağı bilinmediğinden "gizemli hastalık" olarak anılan yeni tip koronavirüs bugüne kadar çoğu Asya'da olmak üzere 25'ten fazla ülke ve bölgede görüldü.

Yeni tip koronavirüs (2019-nCoV), solunum, hapşırma ve öksürme durumlarında hava yoluyla bulaşıyor, ilk belirtileri yüksek ateş, boğaz ağrısı, öksürük, nefes darlığı, solunumda zorluk ve ishal şeklinde ortaya çıkıyor.

İleri safhalarda, zatürre ve böbrek yetmezliğine neden olan virüs, nihayetinde ölümle sonuçlanabiliyor.

Virüs, Çin de dahil 25'ten fazla ülke ve bölgede görüldü

Virüs, Çin ana karası dışında Hong Kong ve Makao özel idari bölgeleriyle Tayvan'da görülürken; bölgede Tayland, Güney Kore, Japonya, Singapur, Vietnam, Malezya, Sri Lanka, Kamboçya, Nepal, Hindistan ve Filipinler, ülkelerinde virüsü taşıyanların bulunduğunu doğruladı.

Yeni tip koronavirüs, çoğunlukla Çin'den giden kişiler yoluyla Fransa, İtalya, İngiltere, Almanya, İsveç, İspanya, Finlandiya, Rusya, Kanada, ABD, Avustralya ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) de sıçradı.

Virüsün görüldüğü bölge ve ülkelerle vaka sayıları şöyle sıralanıyor:

Avrupa: Almanya 7, Fransa 6,  İtalya 2, İngiltere 2, İsveç 1 ve İspanya 1

Diğer ülkeler: "Hong Kong Özel İdari Bölgesi 13, Makao Özel İdari Bölgesi 7, Tayvan 10, Tayland 19, Singapur 16, Japonya 15, Avustralya 9, Malezya 8, Güney Kore 11, ABD 6, Vietnam 5, BAE 4, Kanada 3, Rusya 2, Hindistan 1, Nepal 1, Kamboçya 1, Sri Lanka 1, Filipinler 1, Finlandiya 1."

Dünya Sağlık Örgütü, "uluslararası acil durum" ilan etti

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Acil Durum Komitesi, önceki gün yaptığı toplantıdan sonra Çin'de ortaya çıkan yeni tip koronavirüs salgınıyla ilgili "uluslararası kamu sağlığı acil durumu" ilan etti.

DSÖ, dün, yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle bu ülkeyle sınırların kapatılmasının insanları yasa dışı yollardan Çin'e girmeye itebileceği ve bunun sonucunda salgının daha da yayılabileceği uyarısında bulundu.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Haberlerimizi izin almadan kullanmayınız!